دو روایت، هردو حاصل یک شکاف
تا به حال برایتان پیش آمده همزمان به دو موضوع ناهمسان و متضاد فکر کنید و هردوی آنها به نظرتان درست و منطقی بیاید؟ احتمالاً همهی ما چنین شرایطی را تجربه کرده باشیم. شرایطی که شاید بتوان گفت به اصطلاح ذهن انسان دچار یک شکاف بزرگ میشود. شکافی میان دو خط فکری متفاوت یا یک پارادوکس فکری!
چگونگی برآمدن از پس این شکاف ذهنی و اتفاقاتی که در این بین برای انسان میافتد موضوع جالبی است که «لنا آندرشون» نویسنده ی سوئدی، در دو کتابی که امروز قصد معرفیشان را داریم به آنها پرداخته است.
او با نگاهی عمیق و روانشناسانه، از دل دو پارگی و تضاد ذهنی شخصیتهای اصلی دو رمانش، روایاتی جذاب و منحصربهفرد را برای ما به تصویر میکشد. دو روایت کاملاً متفاوت با دو مضمون متفاوت!
ابتدا شما را به تماشای ویدیویی که در مورد این کتاب تهیه کردهایم دعوت میکنیم:
پسر اِسوِئا، داستانی دربارهی خانهی مردم سوئد
پسر اسوئا یا همان پسر سوئد، پس از رمان پرفروش «تصرف عدوانی» از لنا آندرشون، کتاب تازه منتشر شدهی نشر مرکز از این نویسنده است که داستان انسانی در قرن ۲۰ در سوئد را روایت میکند. مردی با یک ذهن دوپاره و درگیر یک شکاف ذهنی بزرگ. شکافی بین آنچه انسان به کمک مهندسی میسازد و ضرورت پذیرش جهان چنان که هست.
لنا آندرشون در این رمان ، از دل شکاف ذهنی کاراکتر اصلیاش ، تحولات اجتماعی اقتصادی و سیاسی این کشور را شرح میدهد. او ذهن کاراکترش را همانند رویکرد سوسیال دموکراتهای سوئد دوپاره به تصویر کشیده است. رویکردی که از یک سو مشتاق ساختن جامعهای با تحرک اجتماعی بود و از طرف دیگر خواهان زندگیای برای مردم بودند که آنها را نسبت به سهمشان راضی نگه دارد. گویی ذهن آن مرد نمایندهی کوچکی از یک حزب بزرگ است. این حزب برنامهی سیاسی و اقتصادی دولت رفاه خود را «خانهی مردم» نامیده بود. نامی که خود نیز دچار شکاف بود. در یک سو وفاداری به هستهی اصلی جهان و در سوی دیگر ویران کردن هرآنچه مانع ترقی انسان است!
نویسنده در این کتاب با زیرکی و به خوبی توانسته است با تضاد ذهنی شخصیت اصلیاش، تضاد حاکم بر جامعهاش را زیر سؤال ببرد و خواننده را با خود همراه کند.
برشی از کتاب:
رگنار یوهانسون مظهر انسان سوئدی بود.السا یک بار این نکته را به او گفته بود و رگنار میدانست که قصدش تعریف از او نیست. زیرا رگنار این را فهمیده بود که سوئدی بودن برای خود سوئدیها مضحک است. سوئدی ها آدم های دهاتی دستوپا چلفتی و هالوهای خاکی و بی غرورند. کسانیکه چنین نظری دربارهی سوئدی بودن داشتند آن را دربارهی خود صادق نمیدانستند و خود را مبرا میدانستند.
تصرف عدوانی، داستانی دربارهی عشق
شاید اسم این کتاب بهنظرتان آشنا بیاید یا حتی آن را خوانده باشید. کتابی که کمتر از سه سال از انتشاراش توسط نشر مرکز به چاپ سی و سوم رسید. . پیش تر نیز این کتاب را به شما معرفی کرده بودیم
این کتاب ، داستان عشق «استر نیلسون»، شاعر و مقالهنویس ۳۱ ساله، به مردی هنرمند به نام «راسک» است. عشقی که در ابتدا به نظر دو طرفه میآید و «استر» را با تمام وجود درگیر رابطه میکند تا حدی که او گذشتهاش را رها میکند و از فضای امنی که برای خود ساخته است خارج میشود. اما به مرور متوجه میشویم که «راسک» توانایی دل سپردن را ندارد. «استر» را رها نمیکند،از او نمیخواهد از زندگیاش بیرون برود اما از رویارویی با او اجتناب میکند. و همین استر را در یک امید واهی نگه میدارد و توانایی خارج شدن از این رابطه را از او میگیرد.
«استر»، شخصیت اصلی این رمان،دچار شکافی بین دنیای عینی و ذهنیاش شده است و با این دوگانگی و امیدی که شاید هم واهی نباشد رابطهاش را ادامه میدهد.
این کتاب را نمیتوان صرفا یک کتاب عاشقانه دانست، چرا که نویسنده «قدرت امید» را در قالب تمی روانشناسانه به خوبی برای خواننده روایت میکند و او را عمیقاً به فکر فرو میبرد.
برشی از کتاب:
وقتی آدم عاشق است و عشقش پذیرفته شده، تنش احساس راحتی میکند. برعکس، وقتی عشق بیپاسخ میماند، تن احساس میکند وزنش سه برابر شده است. عشق نوپا روی لبه باریکی میرقصد. ممکن است آدم دوباره وزن واقعیش را احساس نکند، که این خود میتواند در آدمهای مضطرب، با تجربه و آیندهنگر، یا در آنهایی که مثل استر اینقدر امیدوار و خوشباور نیستند، میزانی از تردید پدید آورد.
و در آخر کمی راجع به نویسنده بدانیم:
لنا اندرشون (زاده ۱۸ آوریل ۱۹۷۰) نویسنده و روزنامهنگار سوئدی است. او در استکهلم در رشتههای زبان انگلیسی، علوم سیاسی و زبان آلمانی تحصیل کرد و ابتدا به عنوان روزنامه نگار ورزشی مشغول به کار بود. او برای روزنامه سونسکا داگبلادت نقد ادبی می نوشت و در روزنامه داگنز نیهتر ستوننویس بود.
در سال ۱۹۹۹ نخستین رمان خود، «آن موقع خوب بود؟» را منتشر کرد. برای رمان «تصرف عدوانی» در سال ۲۰۱۳ برنده جایزه آگوست در بخش ادبیات داستانی شد. ۲۰۱۴ رمان «بدون مسوؤلیت شخصی» منتشر شد که شخصیت اصلی این رمان هم استر نیلسون (شخصیت اصلی تصرف عدوانی) است.

فروشگاه اینترنتی ۳۰بوک