بهرام بیضایی، نامی آشنا نه فقط برای اهالی و دوستداران سینما، تئاتر و ادبیات، بلکه برای تمام ایرانیان است. کمتر کسی هست که با آثار این بزرگ مرد عرصهی سینما و تئاتر آشنا نباشد و یا دست کم یکی از فیلم های او را ندیده باشد.
کتاب پیشنهادی امروز ۳۰بوک نیز به بررسی و و نقد یکی از فیلمهای پرآوازهی این کارگردان بزرگ به نام «وقتی همه خوابیم» پرداخته است.
بهرام بیضایی و وقتی همه خوابیم
این کتاب به کوشش علیرضا کاوه، از نویسندگان قدیمی مطبوعات سینمایی، در چهار فصل گردآوری شده و در دسترس دوستداران سینمای بهرام بیضایی قرار گرفته است.
وی در ابتدای کتاب علاوه بر مقدمهی خود، شناسنامهی فیلم و خلاصهی فیلمنامه را نیز قرار داده است تا داستان فیلم برای خواننده مرور شود.
سپس در فصل اول مقالاتی درمورد این فیلم که توسط منتقدان و صاحب نظران این عرصه نوشته شده است را در اختیار مخاطبان میگذارد و پس از آن در فصل دوم به گفت و گوهایی که توسط افرادی همچون حمید امجد، امید روحانی و خود او با بهرام بیضایی دربارهی «وقتی همه خوابیم» انجام شده، پرداخته است. در این گفتوگوها علاوه بر این فیلم، دیگر آثار بیضایی نیز تا حدی مورد بررسی قرار گرفتهاند و بیضایی همچون همیشه با نگاه عمیق و اساطیری خود به خوبی راجع به آثارش توضیح داده است.
فصل سوم این کتاب که به قلم خود استاد بیضایی نوشته شده، شامل دو بخش میشود. بخش اول شش طرح سینمایی از بهرام بیضایی است که در سال ۱۳۷۹به مناسبت صد سالگی سینمای ایران برای نخستین بار در ماهنامهی فیلم منتشر شده بود و بخش دوم که »اعتراضی نیست،خیالتان راحت« نام دارد، پروندهی ناگشودهی یک فیلمنامه را روایت میکند که توسط بهرام بیضایی دربارهی ماجرای اعتراض آذر شیوا به وضعیت سینمای ایران در آن دوران نوشته شده بود و هیچ گاه ساخته نشد.
و در نهایت در فصل آخر نیز تصاویری از فیلم « وقتی همه خوابیم« برای خوانندگان قرار داده شده است.
مطالعهی این کتاب علاوه بر شناخت بیشتر این شاهکار سینمایی، مخاطب را بیش از پیش با سینمای بیضایی آشنا میکند.
وقتی همه خوابیم:
وقتی همه خوابیم، فیلمی سینمایی ساختهی بهرام بیضایی محصول سال ۱۳۸۷ است. این فیلم بیشتر به لایههای پنهان سینمای ایران توجه دارد و بعضی از مناسبات آن را به چالش میکشد. چکامه چمانی (مژده شمسایی) که همسر و فرزندش را در تصادف اتومبیل از دست دادهاست با فردی که تازه از زندان آزاد گشته آشنا میشود و از طرفی با فشار وکیل خانواده راننده برای دادن رضایت مواجه شدهاست. زندانی تازه آزاد شده برای چکامه دلیل زندانی و آزاد شدنش را تعریف میکند…
باهم تیرزی از این فیلم ساختهی اردشیر عالمی را ببینیم:
بهرام بیضایی
بهرام بیضایی (زادهی ۵ دی ۱۳۱۷) نویسنده و کارگردانِ ایرانیِ فیلم و نمایش و پژوهشگر حوزهی ادبیات و نمایش است. وی پژوهشهای زیادی در زمینهی نمایش ایرانی و تعزیه انجام داده است که در این زمینه میتوان به کتاب نمایش در ایران اشاره کرد. همچنین نمایشنامهها و فیلمنامههای زیادی همچون ندبه، شب هزارو یکم،سگ کشی، مرگ یزدگرد و… از او به چاپ رسیده است. از فیلمهای او نیز میتوان از سگکشی، مسافران، باشو غریبهی کوچک، شاید وقتی دیگر و… نام برد.

فروشگاه اینترنتی ۳۰بوک