ژاپنیها از قرنها پیش معتقد بودند که هر چیز الهه مخصوص خودش را دارد؛ از کوه و دریا گرفته تا اجاق گاز و دانهٔ برنج و به همین دلیل هم باید احترام همه چیز را نگه داشت. حالا «ماری کندو» کاری به الههها و اسطورهها ندارد اما معتقد است که باید به اشیاء اطرافمان بیشتر از اینها توجه کنیم چون سر و سامان دادن به وسایل زندگی اولین قدم برای رسیدن به زندگی شاد و آرامشبخش است. نویسنده برای رسیدن به چنین نقطهای ۶ اصل کلی مرتب کردن را به ما یادآوری میکند و از ما میخواهد قدم به قدم با او پیش برویم:
۱.تعهد به ایجاد نظم
۲.سبک زندگی دلخواهتان را تصور کنید
۳.با دور انداختن شروع کنید
۴.منظم کردن از طریق طبقهبندی و نه مکان
۵.ترتیبی درست را دنبال کنید
۶.از خودتان بپرسید آیا این چیز شادیآور است
کتاب چه میگوید؟
کتاب «خلق شادی با هنر ژاپنی» با عنوان فرعی «زیر و رو کردن زندگی با جادوی سازماندهی و مرتب کردن» از یک سبک زندگی جدید به نام «کانماری» میگوید. پایهگذار این روش ماری کندو است و سبک و سیاقی که او معرفی میکند، جهانی شده است. یعنی کتاب او تا الان به ۳۷ زبان ترجمه شده و شبکه نتفلیکس براساس آن سریالی ساخته که خود نویسنده نقش اصلی است و به آدمهایی آشفته راهکارهایی میدهد.
کتاب از سه بخش اصلی تشکیل شده است. در فصل اول «توصیههای مهم کانماری» را میخوانیم. اغلب این توصیهها از خلال گفتوگوهای او با مراجعانش متولد شدهاند و به همین دلیل کاملاً عینی و ملموس است. مثلاً اگر شما هم با خواندن اصل ششم یعنی «از خودتان بپرسید آیا این چیز شادیآور است» کمی گیج شدید و نمیدانید شادی چه ربطی به وسایل دارد، تنها نیستید. مراجع دیگری هم همین سوال را از نویسنده پرسیده و او هم با یک سوال دیگر پاسخ داده است:
آیا وقتی لمسش میکنید در شما حس هیجان ایجاد میکند؟
خود نویسنده معترف است که شاید این جواب هم خیلی نتواند کمکی به شما بکند. به همین دلیل آزمونی طراحی میکند تا بتوانید تشخیص دهید. خوانندگان در بخش اول به اهمیت این روش پی میبرند و متوجه میشوند چقدر جای این روش در زندگیشان خالی است.
بخش دوم «دایرهالمعارف مرتب کردن» است و در پنج فصل متفاوت روش مرتب کردن «لباسها» و «کتابها» و «کاغذها» و «وسایل احساسی» و «وسایل متفرقه» را توضیح میدهد و گاهی در عکسها هم آن را نشان میدهد. این بخش کاملاً عملی است و وقتی در حال مرتب کردن هستید باید آن را مقابلتان باز کنید تا از روشهایی که برای تا زدن شلوار و کلاه و ساپورت میگوید استفاده کنید.
بخش سوم با عنوان «جادوی تغییر زندگی» از تاثیر بهکارگیری این روش در زندگی شما میگوید. این تاثیرات از زندگی عشقیتان شروع میشود و به سایر روابط هم منتقل میشود.
کتاب «خلق شادی با هنر ژاپن» را فرزانه حاج خلیلی ترجمه و نشر میلکان آن را منتشر کرده است.
چه کسانی باید این کتاب را بخوانند؟
۱.اگر از آن آدمهایی هستید که برای دور انداختن وسایل مشکل دارید،
۲.اگر احساس میکنید دور و برتان شلوغ است چون وقت ندارید،
۳.اگر تمیز میکنید اما هیچوقت آنطور که میخواهید مرتب نیست،
۴.اگر چیزی نامعلوم در چیدمان وسایل اطرافتان شما را آزار میدهد،
این کتاب را بخوانید یا به دیگرانی که چنین مشکلاتی دارند، هدیه بدهید.
مجلهٔ اینترنتی ۳۰بوک