گاهی پیش میآید که نویسندهای کتابی را به فرزندانش تقدیم میکند اما شاید کم پیش بیاید که نویسندهای مجبور باشد کتاب خود را فدای فرزندش کند. کاری که سوزان سانتاگ به عنوان یک نویسنده و البته مهمتر از آن در مقام یک مادر انجام داد. داستان این فداکاری را بخوانید.
نویسندهی اصلی کتاب «فروید: ذهن اخلاقگرا» در واقع سوزان سانتاگ بوده است.

فیلیپ ریف، جامعهشناس آمریکایی سالها به عنوان نویسندهی «کتاب فروید: ذهن اخلاقگرا» شناخته شده بود. او در مورد انگیزهاش برای نوشتن این کتاب گفته بود که میخواسته است ذهن زیگموند فروید، پدر علم روانکاوی را به تصویر بکشد. این کتاب توسط منتقدین، بسیار عالی و برجسته توصیف شد و ریف اعتبار حرفهای خود را بر اساس آن شکل داد.
حالا شصت سال پس از انتشار این کتاب، مدارکی به دست آمده که نشان میدهد نویسندهی اصلی این کتاب ارزشمند، نه فیلیپ ریف، که همسر اولش سوزان سانتاگ بوده است.
بنجامین موزر، که در سال ۲۰۰۹ به خاطر کتاب زندگی نامهی کلاریس لیسپکتور(۱)، برندهی جایزهی ملی منتقدان شده بود، ماه دسامبر امسال کتاب زندگینامهی سوزان سانتاگ، نویسنده، نظریهپرداز ادبی و فعال سیاسی آمریکایی را راهی بازار نشر میکند.
موزر در مصاحبه با روزنامهی گاردین وعده داد که با ارائه مدارک و دست نوشتههایی در کتابش ثابت میکند که نویسندهی اصلی کتاب، سوزان سانتاگ است.
سانتاگ در ۱۷ سالگی پس از حضور در یکی از سمینارهای فیلیپ ریف با او آشنا شد و مدتی بعد ازدواج کرد. آنها سرانجام در سال ۱۹۵۹ از یکدیگر جدا شدند. کتاب «فروید: ذهن اخلاقگرا»، در سال ۱۹۵۹ با اسم فیلیپ ریف به عنوان نویسنده و با تقدیر از سوزان سانتاگ در مقدمهی اثر منتشر شد، اما از سال ۱۹۶۱ نام سانتاگ از کتاب حذف گردید.
موزر میگوید سانتاگ در پی طلاق پذیرفته بود که کتابش را به شوهرش ببخشد تا بتواند حضانت فرزندش را به دست آورد.
نویسندهی کتاب زندگی نامهی سانتاگ میگوید که گرچه فیلیپ ریف در تحقیقات انجام شده برای نگارش کتاب نقش داشته، اما خودش کتاب را ننوشته است.
موزر در کتاب زندگینامهی سانتاگ، نامههایی را آورده است. برای مثال نامهای از سانتاگ به مادرش که در آن نوشته است روزی ۱۰ ساعت بر روی کتاب کار میکند.
در نامهای دیگر که به سال ۱۹۵۸ نوشته شده است، دوست سانتاگ به او هشدار داده است که حق تالیف این اثر را به فیلیپ نبخشد. و اگر فیلیپ این اثر را بدون نام بردن از سانتاگ منتشر کند، روزی باعث نابودیاش خواهد شد.
فیلیپ ریف ۴۰ سال بعد از این ماجرا نامهای برای سانتاگ نوشت و از او عذرخواهی کرد:
«سوزان، عشق زندگیم، مادر فرزندم، مرا ببخش.»
سانتاگ در سال ۲۰۰۴ درگذشت و ریف دو سال پس از او از دنیا رفت.
سوزان سانتاگ
سوزان سانتاگ در ۱۶ ژانویه ۱۹۳۳ در شهر نیویورک زاده شد. او به یکی از بانفوذترین منتقدان نسلاش بدل شد.
سانتاگ در مورد موضوعات مختلف از عکاسی، فرهنگ و رسانه، ایدز و بیماری گرفته تا حقوق بشر، کمونیسم، جنگ و نظریات چپ مقاله نوشت. او در عرصههای ادبیات داستانی، غیر داستانی و نمایشنامهنویسی فعالیت داشت.
سانتاگ چهار فیلمنامه نوشت و به کارگردانی آثارش پرداخت.
در سال ۱۹۹۹ رمان «در آمریکا» را منتشر ساخت که برندهی جایزهی ملی کتاب شد.
کتاب مجموعه نقدها و مقالات «علیه تفسیر» که ۷ سال پس از طلاقش منتشر کرد، مشهورترین اثر اوست که توسط منتقدین بسیاری تحسین شده است.
(۱) کلاریس لیسپکتور (۱۰ دسامبر ۱۹۲۰ چچلنیک – ۹ دسامبر ۱۹۷۷ ریودوژانیرو) نویسنده و روزنامهنگار برزیلی بود. موزر در کتابش او را مهمترین نویسنده یهودی پس از فرانتس کافکا دانسته است.
فروشگاه اینترنتی کتاب ۳۰بوک