مارک منسن وبلاگنویس، نویسنده و کارآفرین آمریکایی اهل آستین شهر تگزاس از سال ۲۰۰۹ به نوشتن پرداخت و حالا او مجموعهای دارد که به طورغیر رسمی کتاب های خودیاری مارک منسن نامیده میشوند. منسن مدرک علوم مالی از دانشگاه بوستون دارد اما وبلاگ نوشته و کتابهایش در زمینههای فرهنگی، روابط انسانی و روانشناسی است. او در ۳۲ سالگی هنر ظریف رهایی از دغدغهها و در ۳۵ سالگی اوضاع خیلی خراب است را منتشر کرد.
در ایران انتشاراتی که بهصورت تخصصی کتاب های خودیاری مارک منسن را ترجمه و چاپ میکند نشر میلکان است. میلکان در سال ۱۳۹۳ فعالیت خود را بهعنوان ناشر عمومی آغاز نموده و بیشتر در حوزههای توسعهٔ فردی، کسبوکار، رمان، فلسفه و زندگینامه کتاب منتشر میکند.
کتاب های خودیاری مارک منسن از نشر ملیکان:
۱. هنر ظریف رهایی از دغدغهها
دهههاست که بیشتر رسانه پر شدهاند از جملات مثبتاندیشی و به ما میگویند که مثبتاندیشی کلید زندگیای شاد و غنی است. اما مارک منسن نظر دیگری دارد. او معتقد است ما باید از همیشه «مثبت بودن» دست برداریم. اما چرا؟ چرا کتابی که در برابر کتابهای مثبتاندیشی قد علم کرده است، بیش از ده میلیون نسخه در سرتاسر جهان فروخته و به نیویورکتایمز راه پیدا کرده است؟ چه چیزی در این کتاب ضد مثبتاندیشی سمی، اولین کتاب در بین کتاب های خودیاری مارک منسن تا این حد خوب بوده است؟
منسن باور دارد که باید دست از مثبتاندیشی برداریم تا واقعاً شاد باشیم. او برخلاف آنچه که امروز در ذهن بیساری نفوذ کرده است، مثبتاندیشی را حقهای میدادند که ذهن انسان امروزی را مسموم کرده است. در کتاب هنر ظریف رهایی از دغدغهها سعی نمیکند روی چیزی سرپوش بگذارد یا با خودشیرینی حرفش را در دل مخاطب به کرسی بنشاند. او حقیقت را همانطور که هست بیان میکند. منسن در کتابش توضیح میدهد مثبتاندیشی سمی که این روزها به خورد مردم داده میشود نه عملی است و نه مفید.
اولین کتاب مجموعه کتاب های خودیاری مارک منسن پادزهر او در برابر مثبتاندیشی سمی است. منسن تاکید دارد که بیخیالی که او دربارهاش صحبت میکند به معنای بیتفاوت بودن نیست. بلکه به این معناست که با مفهوم تفاوت داشتن با دیگران احساس راحتی کنید.
منسن در کتابش با پشتوانه تحقیقات آکادمیک و شوخیهای ظریف بهموقع استدلال میکند توانایی ما در زندگی به خیلی چیزها ربط دارد که مثبتاندیشی سمی که این روزها باب شده است، جزو آن نیست.
هنر ظریف رهایی از دغدغهها باور دارد رنج و زخمهای ما بیشتر از مثبتاندیشی سمی میتوانند ما را در جهت رسیدن به اهدافمان پشتیبانی کنند. این کتاب یادتان میدهد که به جز مهمترین چیزهای زندگی، همه چیز را رها کنید. تا بتوانید بر چیزهایی که واقعاً مهم هستند، تمرکز کنید.
خلاصه کتاب: هنر ظریف رهایی از دغدغهها کتابی است درمورد یافتن معنای ارزشهای مهم در زنندگی و متمرکز کردن تمام توجه بر روی آنها.
در بخشی از کتاب هنر ظریف رهایی از دغدغهها میخوانیم:
سؤال اصلی این است که تصمیم گرفتهایم دغدغه چه چیزی را داشته باشیم؟ تصمیم گرفتهایم که اعمالمان را بر پایه چه ارزشهایی بگذاریم؟ تصمیم گرفتهایم زندگیمان را طبق چه معیارهایی بسنجیم؟ آیا این تصمیمها همان ارزشهای خوب و معیارهای خوب هستند؟
۲. اوضاع خیلی خراب است
زمانی که مارک منسن این کتاب را منتشر کرد به مخاطبینش نشان داد که از سطح یک وبلاگنویس ساده پیشرفت کرده و در مسیر تبدیل به نویسنده حرفهای شدن است. اگر او در کتاب اولش، مطالبی که پیشتر در وبلاگش منتشر کرده بود و یا مطالب اینستاگرامی را کنار هم جمع کرده و کتابی نوشته بود، این بار کتابی نوشته است که میتوان گفت کتابی واقعی و کامل است. این کتاب را میتوان در ادامه کتاب هنر ظریف رهایی از دغدغهها در نظر گرفت و آن را دومین کتاب از کتاب های خودیاری مارک منسن دانست.
مثلاً در این کتاب او صفحات چند از آخر کتابش را به فهرست منابع و مآخذ اختصاص داده است و با دیدن نام افراد بزرگی چون نیتون آلن تورینگ و … میتوان گفت منسن در مسیر تبدیلشدن به یک نویسنده محقق بهخوبی قدم برداشته است و میکوشد از سطح نویسندهای معروف به نویسندهای مستدل پیشرفت کند.
منسن بعد از آموزش هنر ظریف رهای شدن از دغدغههای بیهوده، نویسنده در دومین کتاب مجموعه کتاب های خودیاری مارک منسن، به سراغ موضوع جدیدی میرود.
اوضاع خیلی خراب است، کتابی درباره امید است اما بیشتر از امید درباره واقعیتها صحبت میکند و میخواهد نشان دهد درواقع هیچ امیدی وجود ندارد و جهان ما پر از درد و رنج است و سرپوش گذاشتن بر این واقعیتها تنها به بدتر شدن اوضاع میانجامد.
این کتاب با زبان طنزش جهان واقعیت را بهنقد میگیرد و واقعیتهای روزمره را تحلیل و بررسی میکند. منسن در این کتاب بعد از آنکه بهخوبی مخاطب را با واقعیتها آشنا کرد و نشان داد که با کتمان کردن درد و رنج نمیتوان اوضاع را درست کرد، فضایی امن برای مخاطب پدید میآورد که در آن پذیرش و آگاهی جدیدی شکل میگیرد. آگاهیای از این که با وجود این دردها و رنجها نیز میتوان امید داشت و این امید این بار قابل دستیابی است.
اوضاع خیلی خراب است را سمانه پرهیزکاری برای نشر میلکان ترجمه کرده است.
خلاصه کتاب: اوضاع خیلی خراب است در دو بخش کلی نوشته شده است. بخش اول بر روی امید و بخش دوم بر روی ناامیدی تمرکز کرده است.
در بخشی از این کتاب را میخوانیم:
شما و تمام کسانی که دوستشان دارید، روزی خواهید مُرد. تنها بخش کوچکی از چیزهایی که گفتهاید یا کارهایی که انجام دادهاید برای تعداد کمی از مردم اهمیت خواهند داشت، آنهم صرفاً برای یک مدت کوتاه. این حقیقتِ ناخوشایندِ زندگی است.
۳. شاد بودن کافی نیست
چه میشود اگر زمانی که احساساتمان بهخوبی با موقعیتهای ساده و دشواری که در زندگی رخ میدهد وفق داده نشده باشند؟ آیا در این صورت میتوانیم به این موفقیتها واکنشهای سالمی نشان دهیم؟
منسن در کتاب شاد بودن کافی نیست با تمرکز بر مسئله احساسات و بهویژه شادیبخش دیگری از زندگی و قوانین کلیشهای زندگی را بررسی میکند. البته این کتاب یک راهنما برای شاد بودن نیست بلکه کتابی است که یادتان میدهد چطور میتوانید احساساتتان را مدیریت کنید.
در بین کتاب های خودیاری مارک منسن این کتاب کمتر از دیگر کتابها شهرت یافته است.
خلاصه کتاب: منسن این کتاب را با بازگو کردن داستان زندگی مردی شروع میکند که همیشه شاد و خوشحال بود اما یک روز دوستش او را پشت یک دستشویی در حال مصرف کوکائین میبیند و …
شاد بودن کافی نیست را مریم تبرا برای نشر میلکان ترجمه کرده است.
در بخشی از این کتاب را میخوانیم:
بهجای این که آدم احمق افسردهای باشید که روی کاناپه افتاده و در برابر این حقیقت که زندگی بیمعناست سر تسلیم فرود آورده است اوه، راستی اصلاً هدف زندگی چیست؟
آن خشم میتواند انگیزهای باشد برای انجام کاری رابطه با موقعیتی که در آن هستید تا از زندگی پا پس نکشید، بلکه درگیر آن شوید. انسانی که احساساتش را بهخوبی تنظیم کرده دقیقاً همین است.
۴. عشق کافی نیست
برای یک رابطه موفق به چه چیزهایی نیاز داریم؟ چه چیزی تضمین میکند رابطه ما تا همیشه سالم بماند؟ منسن در کتاب عشق کافی نیست استدلال میکند که عشق برای داشتن رابطهای عالی کافی نیست.
او از رویکرد مخصوص خودش در مجموعه کتاب های خودیاری مارک منسن استفاده میکند و ابتدا باورهای غلطی که درباره موضوع عشق وجود دارد را بررسی کرده و آنها را یکییکی کنار میزند. در نهایت به این نتیجه میرسد که ما باید با خودمان صادق باشیم و وجودمان را آنطور که هست بپذیریم نه آنطور که دوست داریم باشد.
شاید شما فردی احساسی باشید و دیدن عنوان کتاب اذیتتان کند. اگر عشق کافی نیست پس اصلاً چه احساسی برای ما کافی است؟ منسن که مقالات و کتاب های زیادی پیرامون زندگی، هدف امید و … در وبلاگش نوشته و یا منتشر کرده است، و بسیاری از این مطالب پیشنویس کتاب های خودیاری مارک منسن محسوب میشوند، این موضوع را به طور مفصل بررسی کرده است.
منسن اولینبار این کتاب را در سال ۲۰۱۸ چاپ کرد و در آن باورهای متعدد نسبت به عشق را مورد نقد و بررسی قرارداد. به عقیده منسن، تقدیس عشق بهعنوان هدف نهایی زندگی هر انسان کار اشتباهی است زیرا عشق به نوبه خود میتواند سالم یا ناسالم باشد و چه میشود اگر کسی درگیر و دار عشق ناسالم باشد اما تصور کند به هدف غایی دست پیدا کرده است؟ منسن جامعهای که جنین تصور و عقیدهای دارد را به چالش میکشد و با بررسی انواع عشق به خواننده یاد میدهد تا از خودتخریبی و به طبع آن تخریب روابط سالم و عاشقانهاش دست بردارد.
در بخشی از این کتاب میخوانیم:
در فرهنگ ما اکثرمان عشق را ایدئال میپنداریم. آن را حلکنندهای بینظیر برای تمام مشکلات زندگی میدانیم. فیلمها و داستانها و تاریخیمان آن را غایت و درمانِ نهاییِ تمام دردها و کشمکشها بهحساب میآورد. چون عشق را ایدئال میپنداریم، زیادی بزرگش میکنیم. درنتیجه، روابطمان برایمان گران تمام میشود
سخن آخر
در این مقاله به کتاب های خودیاری مارک منسن پرداختیم. نظرتان را دررابطهبا این مقاله برایمان در کامنت بنویسید. کتابهای معرفی شده را میتوانید از فروشگاه خرید کتاب آنلاین ۳۰بوک تهیه کنید.