حتما بارها شنیده اید که “هیچوقت یک اثر سینمایی به پای کتابش نمیرسد!”
اما قضیه همیشه هم اینطور نیست و آنجایی جالب می شود که بر خلاف قول مذکور پیش آمده است که فیلم های بزرگی از کتاب خودشان جلو زده اند و تجربه زیباتری برای مخاطب ایجاد کرده اند. از نمونه های خوب این فیلم ها می توان به پدر خوانده، سکوت بره ها، دیوانه ای از قفس پرید و مردی برای تمام فصول اشاره کرد.
بعید نیست این نکته به ذهن برسد که شاید کتاب ها خیلی خوب نوشته نشده اند و همین قضیه دلیل محبوبیت این فیلم ها باشد.
اما نگاهی گذرا به آمار نظرات کاربران در وب سایت گودریدز نشان می دهد که محبوبیت کتاب ها اصلا هم کم نیست. برای مثال پدرخوانده با امتیاز ۴٫۳۶ و سکوت بره ها با امتیاز ۴٫۱۴ (از ۵) امتیاز بالایی دارند؛ با این حال محبوبیت این کتاب ها وقتی فیلم شده اند بیشتر شده است: پدرخوانده ۱ با امتیاز ۹٫۲ و سکوت بره ها با امتیاز ۸٫۶ (از ۱۰) در آی ام دی بی (اگر به سادگی امتیازهای گودریدز را در ۲ ضرب کنیم می توانیم به مقایسه نتایج بپردازیم. در ادامه جهت راحتی مقایسه این هم مقیاس سازی انجام پذیرفته است).
اما سوال اساسی که در این مقاله میخواهیم به آن بپردازیم این است که چرا فیلمهای خوش استقبال و خوش ساختی مثل ارباب حلقهها، کشتن مرغ مینا، باشگاه مشت زنی و … هیچوقت نتوانستند همانند چند فیلم مذکور به طور کامل از کتاب خودشان پیشی بگیرند؟
با ما همراه باشید تا هفت فیلم مهم اقتباسی دنیا را در مقایسه با کتاب هایشان با هم بررسی کنیم و ببینیم چرا در کنار دیدن این فیلم ها خواندن کتاب هایشان خالی از لطف نیست.
ارباب حلقه ها
خلاصه ای از داستان: داستان در قسمت اول (یاران حلقه) با قرار گرفتن حلقه ای گمشده در دست یک هابیت کوچک به نام “فرودو” شروع می شود و با تلاش های وی و دوستانش جهت انداختن حلقه در “کوه نابودی ” در قسمت های دوم (دو برج) و سوم (بازگشت پادشاه) ادامه پیدا میکند.
سال های ۲۰۰۱، ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳ سال های خاطره انگیزی برای دوست داران سینما مخصوصا ژانر فانتزی و ادونچر بود. روزهایی که شاهکار سینمایی پیتر جکسون و تیمش بر گیشه های سینمای دنیا امپراطوری خود را شروع کرده بود و در مجموع هر سه اپیزود با هزینه ۲۸۱ میلیون دلاری توانست به فروشی نزدیک به سه میلیارد دلار را برسد.
انتظار می رفت که با این حجم از فروش، رمان ارباب حلقه ها در زیر سایه فیلمش به فراموشی سپرده شود. نگاهی گذرا به موفقیت های این فیلم این نکته را بیشتر نشان می دهد:
رتبه در IMDB :
• قسمت اول (یاران حلقه): رتبه ۱۱ محبوب ترین فیلم های دنیا با امتیاز ۸٫۸
• قسمت دوم (دو برج): رتبه ۱۵ با امتیاز ۸٫۷
• قسمت سوم (بازگشت پادشاه): رتبه ۸ با امتیاز ۸٫۹
جوایز اسکار:
• قسمت اول: نامزد دریافت ۱۳ جایزه اسکار و برنده شدن در ۴ بخش
• قسمت دوم: نامزد دریافت ۶ جایزه اسکار و برنده شدن در ۲ بخش
• قسمت سوم: نامزد دریافت ۱۱ جایزه اسکار و برنده شدن در هر ۱۱ بخش
اما علیرغم این همه موفقیت هنوز کتاب ارباب حلقه ها از محبوبیت بالاتری با توجه به مقایسه ما برخوردار است. کسب امتیاز ۸٫۹ در گودریدز در مقایسه با امتیاز ۸٫۸ در آی ام دی بی حاکی از اختلافی (هرچند اندک) است. حتی اگر نخواهید که به این اختلاف ناچیز خیلی اهمیت دهید، بی شک قبول خواهید داشت که کتاب ارباب حلقه ها ارزش خواندن را دارد.
در ادامه کمی درباره کتاب و اینکه چرا باید خوانده شود صحبت می کنم.
درباره رمان ارباب حلقه ها
ارباب حلقهها رمانی است تخیلی و حماسی نوشته «جی. آر. آر. تالکین» که در سه جلد به نام های یاران حلقه، دو برج و بازگشت پادشاه طی سال های ۱۹۵۴ و ۱۹۵۵چاپ شده است. نویسنده این اثر پیش از این رمانی داشته به نام «هابیت» که قرار بود ادامه داشته باشد اما به دلایل مختلفی که مهمترین آن اقتصادی بود، از نوشتن ادامه آن صرف نظر کرد و رمان ارباب حلقهها را نوشت. نوشتن این اثر فقط دو سال زمان برد اما بُردِ تأثیر آن تا روزگار ما رسیده است.
«جی. آر. آر. تالکین» اهل بریتانیا بود و در سال ۱۸۹۲ به دنیا آمد و پس از ۸۱سال زندگی در ۱۹۷۳ درگذشت. او علاوه بر نویسندگی، شعر میگفت، اهل فلسفه بود و در دانشگاه نیز درس میداد اما شهرتش بیشتر برای متنهای داستانی کلاسیک بود. او شناختهشده بود و طوری مورد اعتماد بود که در تاریخ ۲۸ مارس ۱۹۷۲، به عنوان فرمانده نیروی امپراتوری بریتانیا از سوی ملکه الیزابت دوم انتخاب شد.
پس از مرگ تالکین، پسرش کریستوفر، مجموعهای از آثار وی را براساس یادداشتهای گسترده پدرش و نسخههای منتشرنشده، با نام سیلماریلیون منتشر کرد. این مجموعه داستانهای قبل از ارباب حلقهها و دوران دو درخت و دوران اول را توضیح میدهد از ایلوواتار و ملکور تا به وجود آمدن الفها و انسانها.
چرا با وجود فیلم «ارباب حلقهها» باید کتاب آن را خواند؟
جذابیت این داستان خیلیها را درگیرِ خود کرده است؛ بسیاری از منتقدان و کتاببازها این اثر را بهترین و جذابترین اثر در ژانر خود میدانند. تصویرهایی که در داستان توصیف شده، کششی که در توالی اتفاقات احساس میشود و درک جدیدی که از دنیای داستان خواهید داشت همهوهمه ملاکهایی است که عنوان بهترین را به «ارباب حلقهها» میدهد.
در یک نظرسنجی از مخاطبان کتاب «ارباب حلقهها» سؤال شد که چقدر زمان برای خواندن کتاب نیاز داشتند؛ در بین پاسخهایی که داده شد یک جواب بهشدت خودنمایی میکرد و آن این بود که این کتاب برای سلامتی ضرر دارد؛ چراکه این کتاب را در طول دو روز میشود خواند اما انسان بالاخره به خواب هم نیاز دارد. این کتاب چنان کششی دارد که خواب را از چشمان شما میرباید و نمیتوانید آن را زمین بگذارید. اما عموم کسانی که به این سؤال جواب دادند زمانی حدوداً دوهفتهای برای خوانش کتاب صرف کرده بودند.
هیچ بایدی وجود ندارد؛ شما میتوانید فیلم ارباب حلقهها را ببینید و به تصویرسازی کارگردان اکتفا کنید بدون اینکه اجازه دهید تخیل ِ شما لذت بیشتری از کتاب به شما بدهد؛ همچنین در ادامه تعدادی از جوایز کسب شده و حقایق مربوط به این کتاب بیان شده است:
- برنده جایزه بین الملی داستان فانتزی در سال ۱۹۵۷
- برنده اولین جایزه گندالف (نام یکی از شخصیتهای داستان) در سال ۱۹۷۳
- برترین رمان در نظر سنجی بی.بی.سی در سال ۲۰۰۳ در میان مردم انگلیس، آلمان و استرالیا
- انتخاب شده به عنوان برترین کتاب هزاره بر اساس نظرسنجی سایت آمازون از مشتریان خود
- برنده جایزه تالار مشاهیر پروتئوس (Prometheus) در سال ۲۰۰۹
- تالکین استاد زبان شناسی تاریخی در دانشگاه آکسفورد بود و مهمترین کتاب همچین استادی حتما حرف هایی برای گفتن دارد
- این کتاب سرشار از توصیفاتی است که بی شک در فیلم آن نمی توانست وجود داشته باشد
همچنین بد نیست بدانید که پیتر جکسون در هنگام دریافت جایزهٔ بهترین فیلم سال مراسم اسکار، نویسندهٔ سری کتابهای ارباب حلقهها را ستود و از آن به عنوان یکی از محبوبترین کتب دنیا نام برد.
ارباب حلقه ها در ایران
سه گانهٔ ارباب حلقهها در ایران توسط رضا علیزاده ترجمه شد و برای اولین بار در سال ۱۳۸۲ توسط انتشارات روزنه به چاپ رسید که با کلیک بر روی هر تصویر زیر می توانید با مراجعه به فروشگاه ۳۰بوک آنها را خریداری نمایید.
منبع: فروشگاه اینترنتی ۳۰بوک
بسیار عالی بود ممنون از شما