معرفی کتاب زوال بشری

بامداد  برزویه
بامداد برزویه
14 دقیقه
معرفی کتاب
معرفی کتاب زوال بشری
بامداد  برزویه
بامداد برزویه
14 دقیقه
129
0
آنچه پس از خواندن این مقاله خواهید دانست :

کتاب زوال بشری اثر اوسامو دازای نویسندهٔ ژاپنی است که 6 خودکشی ناموفق داشت و در عمر کوتاهش توانست بر نویسندگان زیادی از جمله هاروکی موراکامی و کوبو آبه تأثیر بگذارد. این رمان در سال 1948 منتشر شد و نویسنده در آن داستان مردی آشفته را روایت می‌کند که نمی‌تواند خودِ واقعی‌اش را برای دیگران آشکار کند و درعوض نقابی توخالی به چهره می‌زند و در سراشیبی‌ای رو به افول قرار می‌گیرد.

این کتاب یک ماه پس از خودکشی دازای منتشر شد؛ خودکشی‌ای که درنهایت موفق بود و در 38 سالگی جانِ او را گرفت. زوال بشری کتاب کلاسیک ژاپنی و شاهکار دازای در نظر گرفته می‌شود و بین خوانندگان جوان محبوبیت قابل‌توجهی به دست آورد. در ادامه کتاب زوال بشری و نویسنده‌اش را بیشتر معرفی می‌کنیم.

داستان کتاب زوال بشری

کتاب زوال بشری یادداشت‌هایی است که شخصیت اصلی آن، اوبا یوزو، از خود به جا گذاشته است. این کتاب به سه فصل تقسیم می‌شود و شما طی این یادداشت‌ها زندگی یوزو را از اوایل کودکی تا اواخر بیست سالگی‌اش می‌خوانید. این یادداشت‌ها با یک مقدمه و یک پایان از راوی بی‌نامی شروع می‌شود و به پایان می‌رسد که یک آشنای مشترک یادداشت‌های یوزو را به دست او رسانده است.

زوال بشری
عنوان کتاب:
زوال بشری
ناشر:
وال
نویسنده:
اوسامو دازای
قیمت:
116,200 تومان
1,400,000

دفتر اول

یوزو که با احساس بیگانگی و دگرگونی دست‌وپنجه نرم می‌کند حس می‌کند که درک اطرافیانش تقریباً برایش غیرممکن است و در سال‌های اولیهٔ زندگی‌اش برای ارتباط برقرار کردن با دیگران دچار مشکل می‌شود. او انسان‌ها را طوری توصیف می‌کند که گویی از آن‌ها جداست و آن‌ها را احمق و حیران وصف می‌کند. او همچنین بارها توضیح می‌دهد که شیطنت‌هایش راهی برای عصبانی نکردن انسان‌ها و جدی نگرفتن آن‌هاست تا سرزنش نشود. او در این دفتر نشان می‌دهد که خدمتکار مرد و زن خانه‌شان او را مورد آزار جنسی قرار می‌دهند اما او به این نتیجه می‌رسد که گفتن این آزار به کسی بی‌فایده است.

 

دفتر دوم

اوبا در این مرحله نگران وجههٔ خود می‌شود، او شروع به دلقک‌بازی می‌کند تا افکار واقعی‌اش را پنهان کند اما یکی از همکلاسی‌هایش متوجهٔ تظاهر او می‌شود. او با تاکیچی دوست می‌شود تا نگذارد او به کسی چیزی بگوید. او با الهام از نقاشی ون‌گوگ که تاکیچی به او نشان می‌دهد، شروع به کشیدن نقاشی می‌کند تا عذاب درونی‌اش را از طریق هنر بیان کند. او در این دوران پرتره‌هایی را از خودش می‌کشد که آن‌قدر وحشتناک هستند که جرئت ندارد آن‌ها را به کسی نشان بدهد، اما تاکیچی معتقد است که او هنرمندی بزرگ خواهد شد.

پس از اتمام دبیرستان، اوبا برای بازدید از دانشگاه به توکیو فرستاده می‌شود و آن‌جا تحت‌تأثیر یکی از همکاران هنرمندش که در کلاس نقاشی با او آشنا شده قرا می‌گیرد و به سمت الکل، موادمخدر و فساد پیش می‌رود، در جلسات کمونیست‌ها شرکت می‌کند اما چندان پیگیر این ماجراها نیست. پس از گذراندن شبی با یک زن متأهل، او و آن زن تصمیم می‌گیرند خود را بکشند. او زنده می‌ماند و زن می‌میرد و او را با احساس گناه طاقت‌فرسایی رها می‌کند.

 

دفتر سوم

اوبا از دانشگاه اخراج می‌شود و تحت مراقبت یکی از دوستان خانواده قرار می‌گیرد. او سعی می‌کند با یک مادر مجرد ارتباط بگیرد و برای دخترش پدری کند، اما به‌زودی عادت نوشیدن الکل و ترس از انسانیت به سراغش می‌آید و او را رها نمی‌کند. در ادامه او با زنی آشنا می‌شود که سعی می‌کند به او کمک کند نوشیدن افراطی را کنار بگذارد. به لطف این زن او دست از نوشیدن برمی‌دارد و کاریکاتوریستی پُردرآمد می‌شود، اما بعد همکارش را دوباره ملاقات می‌کند و باز هم رفتارهای خودویرانگرانه‌اش اوج می‌گیرد و دست به خودکشی می‌زند. 

او پس از اقدام به خودکشی معتاد به مورفین می‌شود و در نهایت کارش به یک آسایشگاه روانی می‌کشد و در انتهای کتاب دیگر نه خوشبختی را حس می‌کند و نه ناراحتی را.

اوسامو دازای نویسندهٔ کتاب زوال بشری

بخشی از کتاب زوال بشری

«در کودکی، در کتاب‌های مصوّر، تصویرهایی از مترو می‌دیدم و همیشه فکر می‌کردم که مترو را نه به عنوان وسیله‌ای ضروری و سودمند که تنها برای تفریح و لذت از قطارسواری در زیرزمین و در فضایی بسته طراحی کرده‌اند. از کودکی ضعیف و مریض بودم، برای همین زیاد در بستر دراز می‌کشیدم. همین‌طور درازکش، با خودم فکر می‌کردم ملافه و روبالشی به‌کل بدردنخور و تجملی‌اند. وقتی فهمیدم اینها وسایل کاربردیِ سودمندی هستند که بیست سال از عمرم گذشته بود، آن‌وقت بود که از سبوعیت افسارگسیختۀ آدمی سخت شوکه شدم. چیزی به اسم گرسنگی نمی‌شناختم. این بدان خاطر نبود که در خانواده‌ای مرفه و بی‌نیاز از غذا و لباس به دنیا آمده باشم، به هیچ‌وجه چنین معنی احمقانه‌ای نداشت. فقط نمی‌توانستم بفهمم احساس گرسنگی چیست. می‌دانم حرف عجیبی می‌زنم، اما وقتی شکمم هم خالی می‌شد اصلاً به آن توجه نمی‌کردم. در دورۀ ابتدایی و راهنمایی، وقتی از مدرسه به خانه برمی‌گشتم اطرافیانم با سروصدای فراوان می‌گفتند: «حتماً‌گرسنه‌ات شده. ما هم همین‌طور بودیم. وقتی تازه از مدرسه برمی‌گشتیم، شکممان بدجور خالی بود. ناتوی شیرین دوست داری؟ کاسترا با نان هم هست...»
اوسامو دازای نویسندهٔ کتاب زوال بشری

بیوگرافی اوسامو دازای، نویسندۀ کتاب زوال بشری

شوجی تسوشیما که او را با نام مستعار اوسامو دازای می‌شناسند، در 1909 به دنیا آمد. دازای دهمین فرزند از یازده فرزند خانواده بود. در زمان تولد او، تمام اعضای 30 نفری خانواده‌اش در عمارتی بزرگ و تازه تکمیل شده زندگی می‌کردند. پدربزرگش به‌ دیگران پول قرض می‌داد و با سود آن ثروتشان هر روز بیشتر می‌شد و خیلی سریع به قدرت رسیدند و مدتی در سراسر منطقه مورد احترام همه بودند.

اما به‌خاطر سنت، ثروت پدربزرگش تنها به پسر بزرگ رسید و هیچ چیزی نصیب دیگر فرزندان نشد. به همین دلیل پدر اوسامو با دختر بزرگ خانوادهٔ توشیما ازدواج کرد و به دلیل موقعیتش وارد سیاست و مجلس شد. پدر دازای بیشتر دوران کودکی او در خانه نبود و با مریض شدن مادرش، دازای بیشتر پیش خدمتکاران و عمه‌هایش بزرگ شد.


 تحصیلات

او در سال 1923 پدرش را از دست داد و در سال 1927 شروع به تحصیل در رشتهٔ ادبیات در دانشگاه هیروساکی کرد و در همین دوران به ادبیات علاقه‌مند شد. در حدود سال 1928 مجموعه‌ای از نشریات دانشجویی را ویرایش کرد و برخی از آثار خود را در آن منتشر کرد. او زمانی دست از نویسندگی کشید که نویسندۀ مورد علاقه‌اش در سال 1927 خودکشی کرد. او از درس عقب ماند، به مصرف الکل روی آورد و در دسامبر سال 1929 دست به خودکشی زد اما زنده ماند و توانست سال بعد فارغ‌التحصیل شود. 

در سال 1930 در دپارتمان ادبیات فرانسۀ دانشگاه امپراتوری توکیو ثبت‌نام کرد ولی خیلی سریع از آن‌جا اخراج شد و به‌خاطر فرار با یک دختر، خانواده‌اش رسماً او را طرد کردند. او 9 روز پس از اخراج از دانشگاه امپراتوری توکیو، تصمیم گرفت همراه با زن دیگری خودکشی کند، آن زن درگذشت اما دازای زنده ماند و یک قایق ماهیگیری او را نجات داد ولی به عنوان همدستی در مرگ آن زن متهم شد. خانواده‌اش که از چنین وقایعی شوکه شده بودند سعی کردند با مداخله مانع از ادامۀ تحقیقات پلیس شوند و اوسامو از هر اتهامی مبرا شد.

پس از مدتی حالش رفته‌رفته رو به بهودی گذاشت و در ایکاریگاسکی با هاتسویو ازدواج کرد. بلافاصله پس از آن، به دلیل ارتباط با حزب ممنوعۀ کمونیست ژاپن دستگیر شد و با اطلاع از این موضوع برادر بزرگ‌ترش کمک هزینۀ او را قطع کرد. اوسامو مخفی شد اما برادرش در نهایت او را راضی کرد تا سوگند بخورد که هیچ دخالتی در کارهای حزب نداشته است تا از اتهامات مبرا شود و کمک هزینه‌اش را دوباره پرداخت کند، و او پذیرفت. 

اوسامو دازای نویسندهٔ کتاب زوال بشری

شروع نویسندگی

دازای با کمک نویسندۀ مشهور، ماسوجی ایبوسه، و ارتباطاتش توانست آثارش را منتشر کند و به شهرت برسد. چند سال بعد نقطۀ اوج نویسندگی‌اش بود. او با سرعتی عجیب می‌نوشت و برای اولین بار در داستان کوتاهی به نام «قطار» که در سال 1933 منتشر شد از نام مستعار «اوسامو دازای» استفاده کرد که این نام بعدها تبدیل به مشخصۀ او شد. 

طی جنگ جهانی دوم وقتی ژاپن با حمله به ایالات متحده در ماه دسامبر جنگ اقیانوس آرام را گسترش داد، دازای به دلیل ابتلا به سِل از سربازی معاف شد. سانسورهای ادبی در این دوره بسیار زیاد شد و گرچه بسیاری از ناشران نسبت به چاپ آثار او بی‌میل شدند اما دازای از معدود نویسندگانی بود که موفق شد در این دوره کتاب‌های زیادی را منتشر کند. خانهٔ دازای دو بار در بمباران‌ توکیو آتش گرفت اما او و خانواده‌اش موفق شدند که فرار کنند. فرزند سوم او ساتوکو که بعدها خودش نویسندهٔ مشهوری شد و با نام مستعار یوکو تسوشیما داستان‌هایش را منتشر کرد، در 1947 و در همین دوران به دنیا آمد.

دورهٔ پس از جنگ، اوج محبوبیت دازای بود. در 1946 او یک کتاب بحث‌برانگیز با عنوان «سالنامهٔ درد» منتشر کرد که خاطرات سیاسی خود دازای بود و عواقب شکست در جنگ جهانی دوم را در این کتاب به تصویر کشید و نشان داد که مردم ژاپن پس از شکست این کشور چه احساسی داشتند.


 معروف‌ترین اثر دازای؛ خورشید رو به غروب

در ژوئیهٔ 1947 معروف‌ترین اثر دازای «خورشید رو به غروب» منتشر شد که در این کتاب زوال اشراف ژاپنی را به تصویر کشیده بود. این کتاب دازای را که بسیار محبوب بود به شهرت بیشتری رساند. دازای که همچنان الکل مصرف می‌کرد، دائم‌الخمر شد و سلامتی‌اش خیلی سریع رو به وخامت گذاشت. در این دوران او با تامی یامازاکی، آرایشگر و بیوهٔ جنگی که شوهرش را تنها ده روز پس از ازدواج از دست داده بود، آشنا شد. او عملاً همسر و فرزندانش را رها کرد و با تامی زندگی را آغاز کرد.

دازای نوشتن رمان «زوال بشری» را در تفرجگاه چشمهٔ آب گرم «آتامی» آغاز کرد. او که حالا با تامی زندگی می‌کرد تا اواسط ماه مه در آن‌جا ماند و رمان خود را به پایان رساند. در 13 ژوئن 1948 دازای و تامی خود را در کانال آب تاماگاوا در نزدیک خانه غرق کردند. اجساد آن‌ها شش روز بعد پیدا شد. 

در آن زمان گمانه‌زنی‌های زیادی در مورد این حادثه و تئوری‌های خودکشی اجباری شکل گرفت و بسیاری معتقد بودند که او و تامی را مجبور کردند که خودکشی کنند. بسیاری نیز بر این باورند که زوال بشری در واقع وصیت‌نامۀ نویسنده است چون او مدت کوتاهی پس از نوشتن این اثر خودکشی کرد. نویسنده در زوال بشری به موضوعات تکراری زندگی خودش مثل خودکشی، بیگانگی اجتماعی و افسردگی پرداخته است.

تعدادی از محبوب‌ترین آثار اوسامو دازای مانند «زوال بشری» و «خورشید رو به غروب» از مهم‌ترین آثار ادبیات کلاسیک ژاپن  هستند. با این‌که دازای در ژاپن بسیار معروف است اما نسبتاً در دیگر نقاط دنیا هنوز ناشناخته باقی مانده است و تعداد انگشت‌شماری از آثارش به زبان انگلیسی در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفته است. کتاب «زوال بشری» آخرین اثر او و محبوب‌ترین اثرش در خارج از ژاپن است.

شما چقدر با ادبیات ژاپن آشنایی دارید؟

تاکنون رمان ژاپنی خوانده‌اید؟ آثار کدام نویسندۀ ژاپنی را می‌پسندید؟ اگر زوال بشری را خوانده‌اید، نظرتان را با ما در بخش نظرات در میان بگذارید.

بامداد  برزویه

بامداد برزویه

معرفی کتاب ایکیگای: راز زندگی شاد و طولانی مردم ژاپن
الناز آذری
18 دقیقه

معنای زندگی چیست؟ آیا هدف ما باید فقط داشتن زندگی‌ای شاد و طولانی باشد یا باید به‌دنبال هدفی والاتر بود؟ چرا بعضی از مردم می‌دانند چه می‌خواهند و شوق زندگی دارند، درحالی‌که برخی دیگر در پریشانی و آشفتگی دست‌وپا می‌زنند؟

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب‌های خودیاری مارک منسن
مهرناز بهروش
8 دقیقه

کتاب‌های خودیاری مارک منسن طی سال‌های اخیر جزو پرفروش‌ترین‌ها بوده‌اند. منسن در این کتاب‌ها به‌شکلی عملی و واقعی به بهبود روحیۀ خوانندگانش کمک می‌کند.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب نگاهی به رمان کلیدر اثر محمود دولت آبادی
بامداد برزویه
20 دقیقه

محمود دولت آبادی رمان کلیدر را بین سال‌های ۱۳۵۷ تا ۱۳۶۲ نوشت. این رمان داستان یک خانوادۀ کُرد ایرانی است که مجبور می‌شوند به سبزوار خراسان کوچ کنند.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب جادوی ماندگار شازده کوچولو
مهرناز بهروش
21 دقیقه

شازده کوچولو رمانی ماجراجویانه، فانتزی و تخیلی و آخرین رمان نویسندهٔ محبوبِ فرانسوی آنتوان دو سنت اگزوپری است که بیش از 80 سال پیش برای اولین‌بار منتشر شد و از آن زمان تاکنون بیش از 200 میلیون نسخه از این کتاب به فروش رفته و به حدود 300 زبان زندهٔ دنیا ترجمه شده است و هر روز طرفداران جدیدی پیدا می‌کند. شازده

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب پیامبر و دیوانه
الناز آذری
14 دقیقه

آیا این جملهٔ معروف را شنیده‌اید: «نپرسید کشورتان چه کاری برای شما می‌تواند بکند، بپرسید شما چه کاری می‌توانید برای کشورتان بکنید.»؟

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب به امید دل بستم
یسنا پارسی
12 دقیقه

به امید دل بستم، رمانی عاشقانه، غم‌انگیز و خواندنی اثر لنکالی نویسندهٔ فرانسوی است که در سال 2022 منتشر شد.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب تلماسه
مهرناز بهروش
15 دقیقه

مجموعه کتاب‌های تلماسه از پرفروش‌ترین و معروف‌ترین داستان‌های دنباله‌دار علمی – تخیلی جهان است. اولین کتاب این مجموعه با عنوان «تلماسه» در سال 1965 موفق به کسب نخستین جایزهٔ نبولا برای بهترین رمان علمی-تخیلی شد.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب والدین سمی را بهتر بشناسید
بامداد برزویه
12 دقیقه

افرادی در زندگی شما هستند که شما را بالا می‌برند و هر زمان که به کمک نیاز داشته باشید از شما حمایت می‌کنند. ممکن است دیگرانی نیز باشند که شما را در هم بشکنند و به شما آسیب برسانند.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب بدون ترس سخنرانی کن
الناز آذری
11 دقیقه

یکی از ترس‌های رایج بسیاری از مردم دنیا، صحبت یا سخنرانی در برابر گروهی از مردم است. آیا حتی فکر کردن به صحبت مقابل یک گروه بزرگ یا کوچک، باعث می‌شود عرق از سر و رویتان سرازیر شود؟

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب چگونه با هر کسی صحبت کنیم؟
علی فروزنده
16 دقیقه

هر فرد روزانه نقشی را در جامعه ایفا می‌کند که برای انجام آن باید با دیگران به تعامل بپردازد. وجه مشترک هر تعاملی، نیاز به ارتباط شفاف و مؤثر است.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب شب پُرستاره
مهرناز بهروش
11 دقیقه

انسان‌هایی کم‌وبیش شبیه ما از دویست‌هزارسال پیش بر روی زمین زندگی می‌کردند اما تازه حدود پنجاه‌هزار سال پیش بود که انسان‌ها دست به خلق آثار هنری زدند.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب سنگ، کاغذ، قیچی
شادی صارمی
10 دقیقه

فکر می‌کنید همسرتان را خیلی خوب می‌شناسید؟ آدام و آملیا، شخصیت‌های رمان سنگ، کاغذ، قیچی به شما نشان می‌دهند که بهتر است تجدید نظر کنید.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب بهترین و پرفروش‌ترین‌های سال 1402
شادی صارمی
22 دقیقه

کتاب‌خواندن و مطالعه همیشه یکی از مهم‌ترین سرگرمی‌های بشر بوده است. پیش از ظهور تکنولوژی و گوگل، مردم برای کسب اطلاعات و سرگرمی به سراغ کتاب‌ها می‌رفتند و امروزه نیز حتی با وجود تکنولوژی کتاب‌ها منبعی مهم برای کسب اطلاعات مؤثق به شمار می‌آیند.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب پسرک، موش کور، روباه و اسب
بامداد برزویه
12 دقیقه

آیا کتاب‌های کودکی‌تان را به‌خاطر می‌آورید؟ کتاب‌هایی آرامش‌بخش با داستان‌هایی زیبا و آموزنده که تصاویری زیبا با متن‌هایی کوتاه داشتند تا شما را به مطالعه ترغیب کنند و در یک نشست بتوانید آن‌ها را بخوانید، یا کسِ دیگری آن را برایتان بخواند، یا حتی اگر هنوز خواندن بلد نبودید، تنها از تماشای تصاویرشان لذت می‌بردید و برای خودتان داستانی جذاب می‌ساختید.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب همیشه خلاق
یسنا پارسی
10 دقیقه

شغلی پُردردسر دارید و مجبورید هر روز در محل‌کار خلاقیت به خرج بدهید؟ هر روز مجبورید به مشکلات بسیای از مردم رسیدگی کنید یا با فرسودگی شغلی مواجه شده‌اید؟

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب مجمع‌الجزایر گولاگ
مهرناز بهروش
20 دقیقه

کتاب مجمع‌الجزایر گولاگ در سال 1973 منتشر شد. این کتاب وقایع‌نگاریِ الکساندر سولژنیتسین از اردوگاه‌های کار شوروی معروف به «گولاگ» است و گزارشی خام و هشیارکننده از زندگی در گولاگ‌های شوروی محسوب می‌شود.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب تاج دوقلوها
مهرناز بهروش
15 دقیقه

ادبیات فانتزی مدرن را نویسندهٔ اسکاتلندی جورج مک‌دونالد با داستان شبح‌ها آغاز کرد که در سال 1858 منتشر شد و این کتاب را اولین رمان فانتزی می‌دانند که برای بزرگسالان نوشته شد.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب اسب سیاه
مهرناز بهروش
15 دقیقه

اکثر ما با یک فرمول مشخص و یکسان بزرگ شده‌ایم و فکر می‌کنیم این فرمول یکسان رمز رسیدن ما به موفقیت است. چرا؟ چون این فرمول را از همهٔ افراد موفق دوروبر خود شنیده بودیم

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب گربه‌ای که ذن یاد می‌داد
شادی صارمی
11 دقیقه

جیمز نوربری نویسنده و تصویرساز انگلیسی است که با نوشتن کتابِ مصور و رنگیِ پاندای بزرگ و اژدهای کوچک به شهرت رسید.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب مزاح بی‌پایان؛ شاهکار دیوید فاستر والاس
الناز آذری
18 دقیقه

کتاب مزاح بی‌پایان، شاهکار دیوید فاستر والاس، پس از سال‌ها به‌تازگی در نشر برج ترجمه و منتشر شده است.

خواندن مقاله Left Arrow
بعدی
قبلی
نظرت رو باهامون به اشتراک بذار.
نظرت راجع به این مقاله چیه؟
0/200
اولین نفری باشید که نظر خود را ثبت می کنید.