نگاهی به رمان کلیدر اثر محمود دولت آبادی

بامداد  برزویه
بامداد برزویه
20 دقیقه
معرفی کتاب
نگاهی به رمان کلیدر اثر محمود دولت آبادی
بامداد  برزویه
بامداد برزویه
20 دقیقه
146
0
آنچه پس از خواندن این مقاله خواهید دانست :

محمود دولت آبادی رمان کلیدر را بین سال‌های ۱۳۵۷ تا ۱۳۶۲ نوشت. این رمان داستان یک خانوادۀ کُرد ایرانی است که مجبور می‌شوند به سبزوار خراسان کوچ کنند. رمان کلیدر سه هزار صفحه دارد و حدود ۷۰۰،۰۰۰ کلمه است. زمان و مکان وقوع داستان در خراسان و در سال ۱۳۲۵ و چند سال بعد از آن است.

رمان کلیدر ابتدا در ۱۰ جلد منتشر شد اما بعداً بدون این‌که محتوای آن کم شود در ۵ جلد به چاپ رسید.

در ادامه شما را با رمان کلیدر که یکی از ماندرگارترین آثار ادبی معاصر ایران است آشنا می‌کنیم.

معرفی رمان کلیدر اثر محمود دولت‌آبادی

کتاب کلیدر یک رمان اقلیمی و بلندترین اثر محمود دولت‌آبادی نویسندۀ مشهور ایرانی و حاصل ۱۵ سال تلاش این نویسنده است. نام این کتاب، کِلیدَر تلفظ می‌شود و نویسنده نام آن را بر اساس کوهی مابین شهرهای سبزوار، نیشابور و قوچان که در خراسان قرار دارند انتخاب کرده است. محمود دولت‌آبادی در کودکی زندگی سختی داشت و مجبور بود کارهای سخت و طاقت‌فرسایی انجام دهد.

یکی از این کارهای طاقت‌فرسا و سخت کار بر روی زمین‌های سخت کویر بود. بنابراین محمود دولت‌آبادی تصمیم گرفت تا همین تجربیات سختش را نه تنها در رمان کلیدر بلکه بسیاری از رمان‌هایش منعکس کند. بعد از خواندن رمان کلیدر به راحتی می‌توانید بفهمید که توصیفات و توضیحات کتاب در واقع بر اساس تجربۀ واقعی خود نویسنده است.

رمان کلیدر نکتۀ ریزی دارد و آن هم این است که محمود دولت‌آبادی رمان را بر اساس داستان واقعی نوشته است. مثلاً شخصیت اصلی داستان که نامش گل‌محمد است، یک قهرمان سبزواری است. این قهرمان سبزواری در دنیای واقعی هم در برابر ظلم و ستم می‌ایستد.


شخصیت‌های دیگر این رمان هم از حوادث واقعی در تاریخ آمده‌اند که داستان زندگی‌شان تبدیل به موضوع اصلی رمان کلیدر شده است. رمان کلیدر در واقع روایت عشق است، عشق سنت‌شکنانۀ مارال و گل‌محمد که بین سنت‌های طایفه‌ای شکل گرفته و مشکلات بزرگی را برای اقوام ساکن آن منطقه به وجود می‌آورد.

کلیدر
عنوان کتاب:
کلیدر
ناشر:
فرهنگ معاصر
نویسنده:
محمود دولت آبادی
قیمت:
1,826,000 تومان
22,000,000

شخصیت‌های رمان کلیدر

رمان کلیدر سه محور عشیره‌ای و روستایی و شهری دارد که البته دو محور اخیر تحت‌الشعاع محور اول است؛ گل‌محمد شخصیت اصلی و قهرمان عشیره‌ای آن، بابقلی بُندار و ستار به ترتیب شخصیت‌های اصلی محورهای روستایی و شهری و نادعلی شخصیتی است که بیشتر از دیگران به عنوان رابط این سه محور مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تابلویی از عشایر روستایی

گل‌محمد

قهرمان محور عشیره‌ای رمان، مردِ اسب و بیابان است و دروگر نیست. گرچه روزگار بر او و خانواده‌اش تنگ شده و به درو دیم وادارش کرده اما دل به کار نمی‌دهد و سری پرشور دارد. به همین دلیل است که در پذیرفتن پیشنهاد کمک به مدیار درنگ نمی‌کند و چندی بعد وقتی امنیه‌ها به سراغش می‌آیند به کمک خان‌عمو آن‌ها را می‌کشد.

 

باقلی بُندار

قهرمان محور روستایی رمان، پدر اصلان و شیدا و داییِ نادعلی چارگوشلی، از فعال‌ترین شخصیت‌های داستان است و در بسیاری از صحنه‌ها حضور دارد. او هم بقال است و هم کدخدا و هم کارچاق‌کن و قاچاقی‌ست و هم مال‌خر. از یک سو دست‌نشاندۀ آلاجاقی و حکومت است و از سوی دیگر با گل‌محمد مراوده و معامله می‌کند و در مجموع هر جا که پای سود در میان است او حضور دارد.

 

ستار

قهرمان محور شهری رمان کلیدر، پینه‌دوز ودوره‌گرد حزبی است که به‌رغم وظایف سازمانی‌اش، علاقه‌ای خالصانه به گل‌محمد پیدا می‌کند؛ با فراری دادن گل‌محمد از زندان، به جرم همدستی با او مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرد اما سرانجام توسط سرگرد فرح‌بخش که سودای ملاقات با گل‌محمد را در سر دارد آزاد می‌شود.

علاوه بر این‌ها، عدۀ دیگری نیز در پیشبرد رمان نقش دارند و ماجراهای ضمنی را به آن پیوند می‌زنند. بلقیس زن کلمیشی و مادر خان محمد و گل‌محمد و بیگ محمد است که بیش از هر زن دیگری در صحنه‌های مختلف داستان حضور دارد و سنگِ صبور و جورکش همه است. زنی است فداکار و مادری مهربان.

تصویری از روستاهای ایران

خلاصۀ کتاب کلیدر

مارال دختر جوان ایلیاتی به دنبال دستگیری پدر و نامزدش و بعد از مرگ مادرش، بی‌کس و تنها می‌ماند و ناگزیر به چادر عمۀ نادیده‌اش بلقیس که از دیرباز با پدرش کدورت داشته است می‌رود. خانوادۀ کَلمیشی کم و بیش پذیرای وی می‌شوند و کم‌کم عضوی از خانواده به‌شمار می‌رود آن‌چنان که وقتی شیرو، دختر کوچک خانواده قصد دارد با معشوقش فرار کند رازش را تنها با او در میان می‌گذارد و با ماه‌درویش می‌گریزد.

در این میان مارال به گل‌محمد (پسر میانی بلقیس) که مردی زن‌دار است دل می‌بازد و البته گل‌محمد نیز نسبت به او بی‌نظر نیست. کمی بعد علی‌اکبر حاج‌پسند، پسرخالۀ گل‌محمد، او را در نقشه‌ای که دارد با خود همراه می‌کند. ماجرا از این قرار است که دایی عاشق و عیارشان مَدیار، عاشق دختری به اسم صوقی از طایفه‌ای دیگر شده است اما خانوادۀ دختر موافق وصلت نیستند؛ بنابراین دایی بنا به رسم رایج در ایلات تصمیم به ربودن دختر می‌گیرد و گل‌محمد و سه تن دیگر نیز با او همراه می‌شوند.

پنح نفری به سمت آن‌جا می‌تازند اما غائله‌ای در‌ می‌گیرد و عاقبت نه تنها نمی‌توانند صوقی را بربایند بلکه مدیار و از طرف مقابل حاج حسین چارگوشلی کشته می‌شود.

 

قسمت‌هایی از رمان کلیدر:

«ما را مثل عقرب بار آورده‌اند؛ مثل عقرب! ما مردم صبح که سر از بالین برمی‌داریم تا شب که سر مرگ‌مان را می‌گذاریم، مدام همدیگر را می‌گزیم. بخیلیم؛ بخیل. خوش‌مان می‌آید که سر راه دیگران سنگ بیندازیم. خوش‌مان می‌آید که دیگران را خوار و فلج ببینیم. اگر دیگری یک لقمه نان داشته باشد که سق بزند، مثل این است که گوشت تن ما را می‌جود.

تنگ‌نظریم ما مردم؛ تنگ‌نظر و بخیل؛ بخیل و بدخواه. وقتی می‌بینیم دیگری سرِ گرسنه زمین می‌گذارد، انگار خیال ما راحت‌تر است؛ وقتی می‌بینیم کسی محتاج است، اگر هم به او کمک کنیم، باز هم مایه خاطرجمعی ماست؛ انگار که از سرپا بودن همدیگر بیم داریم.»

 

واکنش‌ها به رمان کلیدر

بر اساس نتایجی از ویکی‌پدیا کلیدر دومین رمان بلند جهان بعد از «در جستجوی زمان از دست رفته» مارسل پروست است. محمود دولت‌آبادی در نگارش رمان کلیدر قدرت بی‌مثالی از خود نشان داده و بسیاری از منتقدان ادبی از جمله احسان یارشاطر، ادیب فقید و استاد دانشگاه کلمبیا نیز کارهایش را ستایش می‌کنند. دولت‌آبادی تسلط خاصی بر روی آرایه‌های زبان فارسی دارد و همچنین کاملاً با واژه‌ها و اصطلاحات محلی منطقۀ خراسان آشناست. از این روی توانسته با همین هنرهایش صحنه‌های نابی را در رمان کلیدر خلق کند.

احمد شاملو در مورد رمان کلیدر گفته است: «کلیدر قله‌ای است که از مه بیرون است.»
بزرگ علوی نیز در مورد رمان کلیدر چنین نظری دارد: «این کتاب تاریخ سه هزار سالۀ ایران را در خودش دارد.»

محمود دولت آبادی

رمان کلیدر و جایزۀ نوبل

رمان کلیدر یک بار نامزد جایزۀ نوبل شد. در آن زمان دولت‌آبادی در آمریکا بود. دانشگاه میشیگان آمریکا به او پیشنهاد کردند که اگر در آمریکا بماند و کلیدر به انگلیسی ترجمه شود، به او بورسی ۹ ماهه خواهند داد و قطعاً رمان کلیدر برندۀ جایزۀ نوبل می‌شود اما دولت‌آبادی که آن زمان می‌خواست کتاب «روزگار سپری‌شدۀ مردم سالخورده» را بنویسد این پیشنهاد را رد کرد.

 

خواندن رمان کلیدر را به چه کسانی پیشنهاد می‌کنیم؟

تسلط دولت‌آبادی به ادبیات و نثر آهنگین و شعرگونه‌اش در رمان کلیدر همچون عصای جادویی هر خواننده‌ای را مجذوب و شیفتۀ خودش می‌کند. رمان کلیدر نمایشی هنرمندانه از تاریخ است. نثر دولت‌آبادی در رمان کلیدر آن‌قدر شاعرانه و دلنشین است که امکان ندارد خواننده از خواندن کتابش خسته شود بلکه هر لحظه بیشتر جذب این روایت و این داستان پرکشش می‌شود.

اگر رمان کلیدر را خوانده‌اید و بسیار مایل هستید که کتاب‌هایی با همین موضوع در مورد مسائل زندگی عشایری بخوانید، می‌توانید کتاب «جای خالی سلوچ» و یا «سلوک» را که جزو بهترین آثار این نویسندۀ شهیر است بخوانید.

محمود دولت آبادی

دربارۀ محمود دولت آبادی، نویسندۀ رمان کلیدر

محمود دولت‌آبادی نویسنده، نمایشنامه‌نویس و فیلم‌نامه نویس و پژوهشگر برجسته و تأثیرگذار ایران است. او در ۱۰ مرداد ۱۳۱۹ در دولت‌آباد سبزوار، خراسان به دنیا آمد. اندیشه‌های رئالیستی، ناتورالیسیتی و گاه سورئالیستی در سراسر رمان‌هایش می‌درخشند. القاب «شوالیۀ فرهنگ و ادب ایران» و «داستایوفسکی ایران» را به محمود دولت‌آبادی نسبت می‌دهند. محمود دولت‌آبادی یکی از نامی‌ترین و مشهورترین نویسندگان ادبیات داستانی ایران است. کتاب‌های «کلیدر»، «جای خالی سلوچ» و «سلوک» از معروف‌ترین آثار او هستند.

آثار وی به زبان‌های گوناگون ترجمه شده و وی با جدیت کار نویسندگی را دنبال می‌کند و توانسته جایگاهش را در جامعۀ ادبی جهان تثبیت کند. محمود دولت‌آبادی باعث شکوفایی و به اوج رسیدن ادبیات داستانی بومی و روستایی ایران شده است. وی زندگی و رنج روستانشینان را در آثارش به زیبایی توصیف کرده و فقر و ناآگاهی یکی از اصلی‌ترین موضوعات آثارش است.

 به باور بزرگان ادب و فرهنگ، این نویسنده ادیبی برجسته است که در آثارش سعی کرده میراث گذشتۀ دوردست را حفظ کند. محمود دولت‌آبادی بیش از ۵۰ سال نویسندگی کرده و در طی این ۵۰ سال آثار ادبی فوق‌العاده و تاریخی را منتشر کرده است. بیشتر داستان‌هایش سفر به اعماق جامعه‌ است. در آثارش رد پای تجربیاتش را هم می‌توان دید.

ادبیات پربار فارسی با تألیف‌های این نویسندۀ بزرگ غنی‌تر و با ارزش‌تر شده است. چندین فیلم نیز بر اساس داستان‌ها و فیلم‌نامه‌هایش ساخته‌ شده است. محمود دولت‌آبادی در سال ۲۰۱۳ جایزۀ ادبی «یان میخالسکی» سوئیس را دریافت کرد و در سال ۲۰۱۴ سفیر دولت فرانسه جایزۀ  «شوالیۀ ادب و هنر ایران» را در تهران به وی تقدیم کرد. محمود دولت‌آبادی بعد از به پایان رساندن تحصیلات مقدماتی‌اش به مشاغل گوناگون پرداخت و بعد به مشهد رفت و در آن‌جا با سینما و نمایش‌ آشنا شد.

از سن کم دست به قلم شد و در ۲۰ سالگی به تهران رفت تا بتواند خیلی راحت‌تر پیگیر آرزوهایش که تئاتر و نوشتن بود شود. در همین زمان در چاپخانه‌ای مشغول به کار شد. او از اوایل دهۀ ۴۰ بود که به صورت جدی با تئاتر آشنا شد، شش ماه نظری و شش ماه هم عملی درس تئاتر خواند. در نمایش‌های «شب‌های روشن داستایوفسکی»، «قرعه برای مرگ اثر واهه کاچا»، «اینس مندو» و آثار بهرام بیضایی و اکبر رادی بازی کرد و بعد به گروه هنری ملی پیوست. در همان سال‌ها به نویسندگی هم مشغول بود و اولین داستانش به نام «ته شب» در سال ۱۳۴۱ در مجله‌ای در تهران منتشر شد.

 

زندگی خصوصی

آخرین تئاتری که در آن بازی کرد نمایش «در اعماق» بود که ماکسیم گورگی این نمایش را نوشته است. اما در سنگرود قزوین اجازه نیافت تا نقشش را ایفا کند و یک شب قبل از آخرین شب اجرای نمایش بازداشت و  زندانی شد. محمود دولت‌آبادی بعد از انقلاب اسلامی دبیر سندیکای تئاتر شد. 

محمود دولت‌آبادی در سال ۱۳۴۹ با مهرآذر ماهر ازدواج کرد و آن‌ها دو پسر به نام‌های سیاوش و فرهاد و دختری به نام سارا دارند. محمود دولت‌آبادی در مورد گذشته‌اش می‌گوید: «اینکه من فقیر بوده یا نبوده‌ام، اینکه رنج بسیار کشیده یا نکشیده‌ام، اینکه شوخ‌چشمی‌هایی داشته یا نداشته‌ام به پشیزی نمی‌ارزد مگر آنکه توانسته باشم یا بتوانم به مدد و بهره‌گیری درست آن، ادبیات ناب اجتماعی بیافرینم.»


خانۀ پدری محمود دولت آبادی در روستای دولت‌آباد شهر سبزوار است. در ۷ مرداد سال ۱۳۸۲ این خانه با نام خانۀ دولت‌آبادی در آثار ملی ایران ثبت گردید.

 

آثار محمود دولت‌آبادی 

آثار محمود دولت‌آبادی تاکنون به زبان‌های مختلفی از جمله انگلیسی، فرانسوی، آلمانی، ایتالیایی، سوئدی، چینی و عربی ترجمه شده است. از آثار او می‌توان به «تهِ شب (۱۳۴۱)»، «آوسته بابا سبجان (۱۳۴۷)»، «لایه‌های بیابانی (۱۳۴۷)»، «ازدواج (۱۳۴۹)»، «باشبیرو (۱۳۵۰)»، «گاواربان (۱۳۵۰)»،‌ «عقیل عقیل (۱۳۵۱)»، «زندان (۱۳۵۳)»، «سفرنامۀ دیدار بلوچ‌ (۱۳۵۶)»، «کلیدر (جلد اول و دوم و سوم، ۱۳۵۷)، «جای خالی سلوچ (۱۳۵۸)»، «فیلم‌نامۀ اتوبوس (۱۳۶۰)»، «جلد آخر کلیدر (۱۳۶۳)»، «آهوی بخت من گزل (۱۳۶۷)»‌، «روزگار سپری‌شدۀ مردم سالخورده (۱۳۶۹)»، «سلوک (۱۳۸۲)»، «روز و شب یوسف (۱۳۸۳)»، «زوال کلنکل (۱۳۸۸)»،‌‌ «نون نوشتن (۱۳۸۸)»، «میم و آن دیگران (۱۳۹۱)» و «طریق بسمل شدن (۱۳۹۷)» اشاره کرد.

روستای کلیدر

جوایز کسب شده

محمود دولت‌آبادی در سال ۱۳۸۹ جایزۀ ادبیات بین‌المللی خانۀ فرهنگ‌های جهان را به دست آورد.

در سال ۱۳۹۰ برندۀ جایزۀ ادبی ولو و در سال ۱۳۹۲ برندۀ جایزۀ ادبی هوشنگ گلشیری شد.

به محمود دولت‌آبادی به‌ خاطر فعالیت ادبی و آثار فاخرش نشان «لژیون دونور» فرانسه اهدا شده است.

شما رمان کلیدر را خوانده‌اید؟

در این مقاله به صورت کامل به معرفی رمان کلیدر و نویسنده‌اش محمود دولت‌آبادی پرداختیم. لطفا نظرتان را در مورد این مقاله با ما در میان بگذارید. همچنین می‌توانید این مقاله را با دوستان‌تان به اشتراک بگذارید.

بامداد  برزویه

بامداد برزویه

معرفی کتاب ایکیگای: راز زندگی شاد و طولانی مردم ژاپن
الناز آذری
18 دقیقه

معنای زندگی چیست؟ آیا هدف ما باید فقط داشتن زندگی‌ای شاد و طولانی باشد یا باید به‌دنبال هدفی والاتر بود؟ چرا بعضی از مردم می‌دانند چه می‌خواهند و شوق زندگی دارند، درحالی‌که برخی دیگر در پریشانی و آشفتگی دست‌وپا می‌زنند؟

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب‌های خودیاری مارک منسن
مهرناز بهروش
8 دقیقه

کتاب‌های خودیاری مارک منسن طی سال‌های اخیر جزو پرفروش‌ترین‌ها بوده‌اند. منسن در این کتاب‌ها به‌شکلی عملی و واقعی به بهبود روحیۀ خوانندگانش کمک می‌کند.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب جادوی ماندگار شازده کوچولو
مهرناز بهروش
21 دقیقه

شازده کوچولو رمانی ماجراجویانه، فانتزی و تخیلی و آخرین رمان نویسندهٔ محبوبِ فرانسوی آنتوان دو سنت اگزوپری است که بیش از 80 سال پیش برای اولین‌بار منتشر شد و از آن زمان تاکنون بیش از 200 میلیون نسخه از این کتاب به فروش رفته و به حدود 300 زبان زندهٔ دنیا ترجمه شده است و هر روز طرفداران جدیدی پیدا می‌کند. شازده

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب پیامبر و دیوانه
الناز آذری
14 دقیقه

آیا این جملهٔ معروف را شنیده‌اید: «نپرسید کشورتان چه کاری برای شما می‌تواند بکند، بپرسید شما چه کاری می‌توانید برای کشورتان بکنید.»؟

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب به امید دل بستم
یسنا پارسی
12 دقیقه

به امید دل بستم، رمانی عاشقانه، غم‌انگیز و خواندنی اثر لنکالی نویسندهٔ فرانسوی است که در سال 2022 منتشر شد.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب تلماسه
مهرناز بهروش
15 دقیقه

مجموعه کتاب‌های تلماسه از پرفروش‌ترین و معروف‌ترین داستان‌های دنباله‌دار علمی – تخیلی جهان است. اولین کتاب این مجموعه با عنوان «تلماسه» در سال 1965 موفق به کسب نخستین جایزهٔ نبولا برای بهترین رمان علمی-تخیلی شد.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب زوال بشری
بامداد برزویه
14 دقیقه

کتاب زوال بشری اثر اوسامو دازای نویسندهٔ ژاپنی است که 6 خودکشی ناموفق داشت و در عمر کوتاهش توانست بر نویسندگان زیادی از جمله هاروکی موراکامی و کوبو آبه تأثیر بگذارد.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب والدین سمی را بهتر بشناسید
بامداد برزویه
12 دقیقه

افرادی در زندگی شما هستند که شما را بالا می‌برند و هر زمان که به کمک نیاز داشته باشید از شما حمایت می‌کنند. ممکن است دیگرانی نیز باشند که شما را در هم بشکنند و به شما آسیب برسانند.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب بدون ترس سخنرانی کن
الناز آذری
11 دقیقه

یکی از ترس‌های رایج بسیاری از مردم دنیا، صحبت یا سخنرانی در برابر گروهی از مردم است. آیا حتی فکر کردن به صحبت مقابل یک گروه بزرگ یا کوچک، باعث می‌شود عرق از سر و رویتان سرازیر شود؟

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب چگونه با هر کسی صحبت کنیم؟
علی فروزنده
16 دقیقه

هر فرد روزانه نقشی را در جامعه ایفا می‌کند که برای انجام آن باید با دیگران به تعامل بپردازد. وجه مشترک هر تعاملی، نیاز به ارتباط شفاف و مؤثر است.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب شب پُرستاره
مهرناز بهروش
11 دقیقه

انسان‌هایی کم‌وبیش شبیه ما از دویست‌هزارسال پیش بر روی زمین زندگی می‌کردند اما تازه حدود پنجاه‌هزار سال پیش بود که انسان‌ها دست به خلق آثار هنری زدند.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب سنگ، کاغذ، قیچی
شادی صارمی
10 دقیقه

فکر می‌کنید همسرتان را خیلی خوب می‌شناسید؟ آدام و آملیا، شخصیت‌های رمان سنگ، کاغذ، قیچی به شما نشان می‌دهند که بهتر است تجدید نظر کنید.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب بهترین و پرفروش‌ترین‌های سال 1402
شادی صارمی
22 دقیقه

کتاب‌خواندن و مطالعه همیشه یکی از مهم‌ترین سرگرمی‌های بشر بوده است. پیش از ظهور تکنولوژی و گوگل، مردم برای کسب اطلاعات و سرگرمی به سراغ کتاب‌ها می‌رفتند و امروزه نیز حتی با وجود تکنولوژی کتاب‌ها منبعی مهم برای کسب اطلاعات مؤثق به شمار می‌آیند.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب پسرک، موش کور، روباه و اسب
بامداد برزویه
12 دقیقه

آیا کتاب‌های کودکی‌تان را به‌خاطر می‌آورید؟ کتاب‌هایی آرامش‌بخش با داستان‌هایی زیبا و آموزنده که تصاویری زیبا با متن‌هایی کوتاه داشتند تا شما را به مطالعه ترغیب کنند و در یک نشست بتوانید آن‌ها را بخوانید، یا کسِ دیگری آن را برایتان بخواند، یا حتی اگر هنوز خواندن بلد نبودید، تنها از تماشای تصاویرشان لذت می‌بردید و برای خودتان داستانی جذاب می‌ساختید.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب همیشه خلاق
یسنا پارسی
10 دقیقه

شغلی پُردردسر دارید و مجبورید هر روز در محل‌کار خلاقیت به خرج بدهید؟ هر روز مجبورید به مشکلات بسیای از مردم رسیدگی کنید یا با فرسودگی شغلی مواجه شده‌اید؟

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب مجمع‌الجزایر گولاگ
مهرناز بهروش
20 دقیقه

کتاب مجمع‌الجزایر گولاگ در سال 1973 منتشر شد. این کتاب وقایع‌نگاریِ الکساندر سولژنیتسین از اردوگاه‌های کار شوروی معروف به «گولاگ» است و گزارشی خام و هشیارکننده از زندگی در گولاگ‌های شوروی محسوب می‌شود.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب تاج دوقلوها
مهرناز بهروش
15 دقیقه

ادبیات فانتزی مدرن را نویسندهٔ اسکاتلندی جورج مک‌دونالد با داستان شبح‌ها آغاز کرد که در سال 1858 منتشر شد و این کتاب را اولین رمان فانتزی می‌دانند که برای بزرگسالان نوشته شد.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب اسب سیاه
مهرناز بهروش
15 دقیقه

اکثر ما با یک فرمول مشخص و یکسان بزرگ شده‌ایم و فکر می‌کنیم این فرمول یکسان رمز رسیدن ما به موفقیت است. چرا؟ چون این فرمول را از همهٔ افراد موفق دوروبر خود شنیده بودیم

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب گربه‌ای که ذن یاد می‌داد
شادی صارمی
11 دقیقه

جیمز نوربری نویسنده و تصویرساز انگلیسی است که با نوشتن کتابِ مصور و رنگیِ پاندای بزرگ و اژدهای کوچک به شهرت رسید.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب مزاح بی‌پایان؛ شاهکار دیوید فاستر والاس
الناز آذری
18 دقیقه

کتاب مزاح بی‌پایان، شاهکار دیوید فاستر والاس، پس از سال‌ها به‌تازگی در نشر برج ترجمه و منتشر شده است.

خواندن مقاله Left Arrow
بعدی
قبلی
نظرت رو باهامون به اشتراک بذار.
نظرت راجع به این مقاله چیه؟
0/200
اولین نفری باشید که نظر خود را ثبت می کنید.