«عشق» در شعر و ادب فارسی جایگاه برجستهای دارد. شعرهای بسیاری در وصف آن سروده شده و داستانهای زیادی دربارهاش نوشته شده است. دستچین کردن چند کتاب از میان آثار بزرگ فارسی کار دشواری است. ما در این مقاله تعدادی از رمانهای عاشقانهای را که طی سالها جزو آثار پرفروش بودهاند به شما معرفی میکنیم.
شوهر آهو خانم (علیمحمد افغانی؛ ۱۳۴۰)
شوهر آهو خانم اولین رمان علیمحمد افغانی است که در ایران با استقبال بینظیری روبهرو شد و یکی از بهترین رمان های عاشقانه ایرانی پنجاه سال اخیر کشور است. این کتاب زندگی مردم در منطقه و دوران خاص و اعتقادات مردم را نشان میدهد.
در این رمان نویسنده شخصیتهای داستان را بسیار دقیق توصیف کرده و نگاهی درونگرایانه به آنها انداخته است و خیلی ساده به اتفاقات و رویدادها اشاره میکند.
نویسنده آنقدر نگاه عمیق و تیزبینی داشته است که به کوچکترین جزئیات اطراف و حتی سگ و گربه هم اشاره کرده است. این کتاب شاهکار ادبیست و از لحاظ تاریخی هم کتابی غنی به حساب میآید.
داستان کتاب در سال ۱۳۱۳ و از کرمانشاه شروع میشود. آهو خانم زنی زحمتکش، سربهراه و آفتاب و مهتاب ندیده است و شوهرش سید میران سرابی نانوا و رئیس صنف نانوایان کرمانشاه است. میران سرابی که مردی مذهبی و متین است روزی در مغازه زنی زیبا به نام هما را میبیند و یک دل نه صد دل عاشق این زن میشود. هما هر روز برای خریدن نان به آنجا میآید و دربارۀ زندگی سختش با میران سرابی صحبت میکند. ظاهراً هما از همسرش جدا شده و حالا در خانۀ حسین خان ضرابی زندگی میکند. با اینکه حسین خان معتقد است که هما زن خوبی نیست اما سید میران نمیتواند از فکر این زن بیرون بیاید و به او پیشنهاد میدهد تا مستأجر خانهشان شود. بعد از مدتی رابطۀ میران و هما جدی میشود و آنها با هم صیغه میکنند. هما کمکم باعث ویرانی زندگی آهو خانم و شوهر و چهار فرزندش میشود و آهو خانم همچنان سعی دارد در این شرایط پیچیده زندگیاش را نجات دهد.
7,950,000
بامداد خمار (فتانه حاج سید جوادی؛ ۱۳۷۴)
بامداد خمار یکی از معروفترین و بهترین رمان های عاشقانه ایرانی و یکی از پرفروشترین رمانهای معاصر است. طی ۱۰ سال سیصد هزار نسخه از این کتاب به فروش رسیده است. این کتاب در واقع از معدود آثار عامهپسند ایرانی است. برخی معتقد بودند که بامداد خمار مردسالارانه است اما نویسنده در این کتاب سعی کرده است عشقی پر سوز و گذار را به تصویر بکشد. حتی نجف دریابندری هم زمان انتشار کتاب نقدی برای آن نوشت که بسیار مشهور و پر سر و صدا شد. این رمان به زبانهای آلمانی، ایتالیایی، کردی و یونانی نیز ترجمه شده است.
بامداد خمار داستان زندگی دختری به نام محبوبه است که حالا پیر شده و به درخواست برادرش داستان زندگیاش را برای برادرزادهاش سودابه تعریف میکند. همه در فامیل معتقدند سودابه بسیار شبیه عمهاش است و سودابه حالا عاشق شده و والدینش معتقدند ازدواجش بسیار احساساتی و عجولانه است. محبوبه داستان زندگی و عشق خودش را برای سودابه تعریف میکند که در اولین سالهای حکومت رضا شاه اتفاق افتاده است. محبوبه عاشق شاگرد نجاری به نام رحیم شده است و بعد با پافشاری خودش با رحیم ازدواج میکند و بامداد خمار در اصل شرح ازدواج و زندگی عاشقانۀ محبوبه و رحیم است.
3,950,000
سلوک (محمود دولتآبادی؛ ۱۳۸۱)
سلوک عنوان داستان بلند محمود دولتآبادی نویسندۀ معاصر و نامی ایرانی و یکی از بهترین رمان های عاشقانه ایرانی است. سلوک که مضمونی روانشناختی و عاشقانه دارد در واقع دیدگاه دولتآبادی به عشق و زن است. دولتآبادی در این کتاب سعی کرده است عشق و فراز و نشیبهایش، نفرت و بخشش را به تصویر بکشد. سلوک در شهرهای تهران و شهری در اروپا و بین سالهای ۱۳۲۰ تا ۱۳۷۷ میگذرد.
عاشق دلمُردهای به نام قیس در حالیکه در خیابانهای شهری اروپایی پرسه میزند به نشانههایی برمیخورد که هر یک جنبهای از وجود او را باز میتاباند و در این میان پیرمردی را که -تصویر شکستگی خود اوست- میبیند که یادداشتهایش را روی نیمکتی جا میگذارد. از خواندن این یادداشتها و بازگشتهای قیس به خاطرات گذشته، ماجرای عشق نافرجامش به مهتاب و کشمکش ذهنی او شکل میگیرد که تا پایان داستان نیز در پردهای از ابهام باقی میماند.
از خلال این یادداشتها و مرور خاطرات این اندازه معلوم میگردد که قیس پس از رابطهای طولانی با مهتاب که نزدیک به یازده سال طول کشیده است با خبر ازدواج قریبالوقوع او بهکلی در هم میشکند و با خشم و کینه به این موضوع مینگرد اما بعداً دلجویی مهتاب و نیز به پاس احترامی که برای سنمار پدر مهتاب قائل است کینۀ خود را فراموش میکند.
270,000
چشمهایش (بزرگ علوی؛ ۱۳۳۱)
چشمهایش یکی از مهمترین و برجستهترین آثار بزرگ علوی است. چشمهایش بزرگ علوی تأثیر زیادی بر سبک داستاننویسی نویسندگان داشته است. برخی معتقدند ویژگیهای شخصیت اصلی داستان استاد ماکان بسیار شبیه کمالالملک است. درونمایۀ این کتاب عاشقانه و کمی سیاسی و یکی از بهترین رمان های عاشقانه ایرانی است و نویسنده سعی کرده رمانش معمایی نیز باشد.
موضوع اصلی کتاب دربارۀ استاد ماکان نقاش بزرگیست که یکی از مبارزان علیه دیکتاتوری رضاخان بوده است و در تبعید درمیگذرد. در میان آثار باقیماندۀ او پردهای است به نام چشمهایش که تصویر زنی است با چشمانی شرربار که گویا رازی را در خود پنهان کرده است. راوی داستان که ناظم مدرسه و برگزار کنندۀ نمایشگاه نقاشیهای استاد ماکان است کنجکاوی سوزانی دارد که راز این چشمها را دریابد؛ بنابراین سعی میکند مدل را بیابد و دربارۀ ارتباطش با استاد از او بپرسد.
پس از چند سال ناظم به طور تصادفی آن زن را مییابد و در خانۀ مجلل او به گفتوگو مینشینند. فرنگیس به نقل سرگذشت خود میپردازد و میگوید دختر خانوادۀ متعینی بوده و بهخاطر زیباییاش توجۀ همۀ مردان به او جلب میشده است و جملگی همۀ مردان بازیچۀ او بودهاند. تنها در برابر استاد ماکان با مردی استخواندار و فولادین مواجه میشود که توجهی به زیبایی او نداشته است. فرنگیس هم سعی میکند به هر قیمتی به استاد نزدیک شود اما استاد ماکان هیچ توجهی به عواطف و احساساتش ندارد.
2,750,000
سال بلوا (عباس معروفی؛ ۱۳۷۱)
عباس معروفی که معروفترین اثرش سمفونی مردگان است سال بلوا را که یکی از بهترین رمان های عاشقانه ایرانی است بین سالهای ۱۳۶۸-۱۳۷۱ نوشت. در این کتاب عباس معروفی سعی کرده مرد سالاری، مظلومیت زن ایرانی و عشقی نافرجام را به تصویر بکشد. داستان سال بلوا در ذهن قهرمان داستان شکل میگیرد.
نویسنده معطل نکرده و مستقیم خواننده را به درون داستان میکشاند. نوشا (نوش آفرین) زیر ضربات معصوم دست و پا میزند و به بخت بد خود لعنت میفرستد. از مدتها قبل رفتار معصوم به طرز زننده و غیرقابلتحملی تغییر کرده و تردیدی عمیق نسبت به نوشا در وجودش ریشه دوانیده است. نوشا به یاد میآورد که چگونه از همان اولین دیدار عاشق کوزهگری حسینا نام شد و در دیدار بعد دریافت که او در جستجوی دو برادرش به آن شهر آمده و ماندگار شده است.
اینک سالها از آن دوران گذشته است و پدر نوشا به وضعی رقتانگیز از دنیا رفته است و خود او در عنفوان جوانی و در حالیکه عاشق حسینا بوده به ازدواج دکتر معصوم که دوبرابر سن او را داشته در آمده و حالا حال و وضعیت خوبی ندارد. شهر هم در آشوب و بلواست و کشت و کشتار در هر سو جریان دارد.
2,800,000
یک عاشقانۀ آرام (نادر ابراهیمی؛ 1374)
بیش از صد کتاب از نادر ابراهیمی به چاپ رسیده است. یک عاشقانۀ آرام یکی از پرفروشترین کتابهای سالهای اخیر در ایران بوده است. این رمان داستان عشق یک معلم گیلانی به دختری آذری به نام عسل است. این رمان در زمان انقلاب میگذرد و این معلم گیلانی یک انقلابی پرشور و یک مبارز مخالف رژیم است.
این رمان، داستان پر التهاب عشق مرد گیلانی و دختر آذری است و گفتوگوهای جذاب بین این دو شخصیت کتاب را بسیار جذاب و خواندنی کرده است. نویسنده در قالب این داستان عاشقانه جهانبینی منعطف و مضامین مهمی را به خواننده منتقل میکند. این کتاب تاکنون بیش از هفتاد بار تجدید چاپ شده است.
2,400,000
سیگار شکلاتی (هما پوراصفهانی)
هما پوراصفهانی روانشناس و نویسندۀ جوان معاصر ایران است. او در رمان عاشقانۀ سیگار شکلاتی با پدید آوردن شخصیتهای مختلف و یک باند تولید مواد مخدر، داستانی هیجانانگیز و خواندنی خلق کرده است. رمان سیگار شکلاتی داستان زندگی مردی تنها است که فکر میکند به آخر خط رسیده و به هر چیزی چنگ میاندازد. این مرد با دختری قوی و پرشور آشنا میشود که او را سخت تحت تاثیر قرار میدهد.
در این داستان دو مرد وارد باند تولید مواد مخدر میشوند تا سردستۀ گروه را پیدا کنند و سارا به آنها میپیوندد تا انتقام برادرش را بگیرد.
6,500,000
عشق و چیزهای دیگر (مصطفی مستور؛ 1396)
مصطفی مستور داستاننویس، پژوهشگر و مترجم ایرانی اهل اهواز، داستان عاشقانه و اخلاقی عشق و چیزهایی دیگر را دربارۀ جوانی نوشت که برای به دست آوردن دل دختری که عاشقش است دست به انجام کارهای عجیبی میزند.
داستان دربارۀ جوانی است که به بهانۀ پیدا کردن کار به تهران میرود و آنجا با چند نفر همخانه میشود. او موفق میشود شغلی مناسب در بانک پیدا کند و در این میان عاشق همکارش در بانک میشود. پرستو، توقع دارد که هانی سرمایۀ کافی را برای شروع و ادارۀ زندگی مشترک داشته باشد و بنابراین هانی برای به پول رسیدن دست به هر کاری میزند.
مصطفی مستور با روایت ساده و جذابش، نه تنها در این رمان عشق را کاویده بلکه مفاهیم فلسفی را نیز به رمان افزوده است تا به خواننده نشان دهد عشق به خودی خود هیچوقت کافی نیست.
1,350,000
دالان بهشت (نازی صفوی)
دالان بهشت رمانی عاشقانه و پرفروش اثر نازی صفوی نویسندهٔ معاصر است. نویسنده در این کتاب نگاهی به طلاق و مشکلات زندگی مشترک انداخته است. این رمان داستان دختری از خانوادهای بازاری به نام مهناز است و داستان از دیدگاه او روایت میشود. مهناز در خانوادهای مذهبی بزرگ شده و زندگی خوبی دارد تا اینکه عاشق پسر همسایهشان محمد میشود. آنها در 17 سالگی مهناز زندگی مشترک خود را آغاز میکنند اما سن کم مهناز باعث میشود رفتارهای ناپخته و نابالغانهای داشته باشد. تا اینکه اختلاف زیاد باعث میشود آن دو از هم جدا شوند و محمد به خارج از کشور مهاجرت میکند.
داستان کتاب هشت سال جلو میرود و محمد پس از سالها به ایران باز میگردد و دوباره مهناز را میبیند.
2,300,000
راه طولانی بود از عشق حرف زدیم (رسول یونان)
رسول یونان شاعر و نویسندهٔ معاصر ایرانی است که تاکنون داستانهای خواندنی بسیاری نوشته است. او همچنین چند مجموعه شعر نیز منتشر کرده است و اشعارش به فرانسوی ترجمه شدهاند. نویسنده در این کتاب از اندوه، افسردگی و زندگی ملالآمیز یک پسر جوان صحبت کرده و از تحولات روحیاش میگوید.
این رمان داستان پسری به نام مصطفی است که بسیار منزوی شده و در این کتاب از ماجرای زندگی و شکست خوردنهایش در کار و عشق صحبت میکند. او پس از تجربهٔ تمام این شکستها خانهنشین و افسرده شده و تنها همدمش دو قناری هستند. تا اینکه پدرش قناریها را بدون اطلاع او از قفس آزاد میکند و او را پیش پدربزرگش میفرستد و همین وقایع زندگی مصطفی را برای همیشه تغییر میدهند.
1,480,000
دوباره هرگز (مهوش اغتفاری)
مهوش اغتفاری نویسندهٔ جوان و معاصر ایرانی است و دوباره هرگز اولین کتاب اوست. این رمان عاشقانه داستان دختری به نام مولود است که در کودکی پدرش را از دست میدهد و زمانی که مادرش تصمیم میگیرد دوباره ازدواج کند سرپرستی او را به یکی از اعضای خانوادهشان به نام بیبی میسپارد.
مولود بزرگ شده و عاشق خلیل میشود اما پس از مدتی متوجه میشود که خلیل ازدواج کرده و حتی بچه دارد و بنابراین دست از خلیل میکشد ولی با مرگ بیبی زندگی مولود دستخوش تغییرات زیادی میشود.
65,000
برف تابستانی و هفت ثانیه سکوت عشق (علیرضا محمودی ایرانمهر)
علیرضا محمودی ایرانمهر یکی از نویسندگان و فیلمنامهنویسان محبوب ایرانی است که از فعالیتهایش در سینما میتوان به فیلمهای «دلداده» و «دلخون» اشاره کرد. او کار حرفهایش را از سینما شروع کرد و سپس به نوشتن داستان پرداخت.
برف زمستانی و هفت ثانیه سکوت عشق، داستانی عاشقانه از این نویسنده است که به مضامینی همچون وصال و دوری و عشقی زوالناپذیر میپردازد. این رمان از ۷ سالگی راوی در باغهای پشت راهآهن مشهد شروع میشود و راوی در همان سالها عاشق دختری به نام فرشته میشود و این عشق تا بزرگسالی راوی هم ادامه دارد. تا اینکه وقایع ناگهانی زندگی راوی را بیش از پیش دشوار میکند.
1,200,000
بار دیگر شهری که دوست میداشتم (نادر ابراهیمی؛ 1345)
نادر ابراهیمی نویسندهٔ محبوب و معاصر کشورمان است که در نوشتن رمان و داستانهای کوتاه مهارت بسیاری داشت و در زمینهٔ فیلمسازی، ترانهسرایی، ترجمه و روزنامهنگاری نیز فعالیت میکرد. بسیاری او را با کتاب «یک عاشقانه آرام» و همچنین «چهل نامهٔ کوتاه به همسر» میشناسند که در آن زندگی واقعی خودش و همسرش را بهتصویر کشیده است و در کتاب بعدی نامههای کوتاهِ او به همسرش منتشر شده است.
بار دیگر شهری که دوست میداشتم عاشقانهای دیگر از این نویسنده است. این کتاب داستانی از عشق، بیوفایی و درنهایت بازگشت به ابتدای مسیر است. نادر ابراهیمی در این کتاب عشقی ممنوعه بین پسر کشاورز و دخترخان را به تصویر کشیده است که وقتی با مخالفت اطرافیان مواجه میشوند تصمیم میگیرند شهر خود را ترک کنند اما مسائل و معضلات اجتماعی و سیاسی آنها را مجبور میکند دوباره به شهرشان برگردند.
1,200,000
عادت میکنیم (زویا پیرزاد)
عادت میکنیم رمانی از زویا پیرزاد نویسندهٔ نامآشنایی ایرانی است که با نوشتن کتابها «چراغها را من خاموش میکنم» به شهرت رسید و جوایزی همچون «بهترین رمان سال پکا» و «بهترین رمان سال بنیاد هوشنگ گلشیری» را از آنِ خود کرد و همچنین لوح تقدیر جایزهٔ ادبی یلدا را بهدست آورد.
رمان عادت میکنیم از این نویسندا برشی از زندگی سه زن ایرانی از سه نسل یک خانواده است که وقایع آن در تهران و در دههٔ 80 شمسی میگذرد. این رمان شاید یکی از آشناترین و ملموسترین داستانهای ایرانی باشد. شخصیت اصلی این داستان آرزو است؛ زنی که در تنگنای خواستههای مادر و توقعات دختر نوجوانش گرفتار شده است و همزمان درگیر جدال عشقی است که به پیچیدگی زندگیاش بیشتر دامن میزند.2,150,000
روز دیگر شورا (فریبا وفی؛ 1400)
فریبا وفی یکی از نویسندگان محبوب ایرانی است که از همان سنین جوانی داستاننویسی را آغاز کرد. رمانهایش تاکنون به زبانهای مختلفی از جمله انگلیسی، ایتالیایی، آلمانی و فرانسوی ترجمه شدهاند و در سال 2017 برندهٔ جایزهٔ لیتپروم آلمان شد. فریبا وفی با انتشار رمان «پرندهٔ من» در سال 1381 به شهرت رسید.
روز دیگر شورا رمانی از این نویسنده است که در سال 1400 منتشر شد. او در این کتاب داستان زنی به نام «شورا» را تعریف کرده است که حالا در روزهای پایان جوانی است و وارد دورهٔ میانسالی میشود. مضامین اساسی روز دیگر شورا زندگی خانوادگی، ملال و سرگشتی زنی خانهدار، هویت فردی و تاکید بر فردیت، رفتن و رهایی، خیانت و از همه مهمتر تغییر است. ماجرا از آن جایی آغاز میشود که شورا به ارمنستان سفر میکند و در این سفر با «ژان» آشنا میشود و با پیداکردن ژان تازه متوجهٔ کمبودهای زندگیاش میشود.
2,800,000
شصت سالگی (ناهید طباطبایی؛ 1403)
چهل سالگی یکی از رمانهای ناهید طباطبایی نویسنده و فیلمنامهنویس مشهور ایرانی است که در سال 1389 فیلمی به کارگردانی علیرضا رئیسیان و با بازی لیلا حاتمی و محمدرضا فروتن براساس آن ساخته شد.
کتاب شصت سالگی رمانی اجتماعی و عاشقانه و بهنوعی ادامهٔ داستان کتاب چهل سالگی است چون علاوه بر شباهت نامگذاری، نویسنده در این رمان نیز مانند رمان چهل سالگی، به دنیای زنان ایرانی قدم گذاشته است و روایت زنانی را بازگو میکند که در مقابله با چالشهای اجتماعی و فرهنگی، با مسیری سخت و پیچدرپیچ روبهرو میشوند. نویسنده در این کتاب به مضامین دیگری همچون عشق، دوستی، خیانت، بخشش و گذشته نیز پرداخته است.
شصت سالگی حکایت زندگی زنی ایرانی به نام آهو است که زیر سایهٔ شصت سالگی زندگیاش دستخوش تغییرات فراوانی میشود. آهو پس از 40 سال دوری از وطن و اتفاقات تلخ و سخت دوباره به ایران برمیگردد اما همراه با خودش احساساتی متناقض را نیز به همراه میآورد. او قصد دارد عشق گمشدهاش را پیدا کند و پاسخ بسیاری از چراهای زندگیاش را در وطنی بیابید که 40 سال از آن دور بوده است.
1,900,000
پستچی (چیستا یثربی)
چیستا یثری نویسنده، نمایشنامهنویس، کارگردان و مدرس دانشگاه و همچنین نویسندهٔ تئاتر و سینما است که تحصیلات دانشگاهیاش را در ایران و کانادا در رشتهٔ روانشناسی به پایان رساند و در سال 1368 وارد هنر تئاتر شد. او با نگارش داستان دنبالهدارِ «پستچی» یک جریانسازی فرهنگی را پدید آورد.
پستچی رمانی عاشقانه و خواندنی از این نویسنده و داستان زندگی خود اوست که در 14 سالگی وقتی اتفاقی در خانه را باز میکند تا نامهای را از پستچی محل تحویل بگیرد، ناخواسته دل به پستچی میبندد. بعد از آن چیستای داستان هر روز برای خودش نامه مینویسد و به دنبال این است که حتی یک لحظه دوباره پستچی را ببیند. اما یک روز دیگر پستچی همیشگی نمیآید و پس از آن چیستا پستچی را فراموش میکند تا اینکه داستان به دل جنگ کشیده میشود.
گیسو (فهیمه رحیمی، بهاره شیرازی)
گیسو داستانی عاشقانه اثر فهیمه رحیمی نویسندهٔ ایرانی است که بخشی از آن را دخترش بهاره شیرازی پس از درگذشت مادرش در سال 1392 تکمیل کرده است. فهیمه رحیمی با داشتن 7 کتاب پرفروش در ایران، رکورد کتابهای پرفروش عاشقانه را در اختیار دارد. یکی از دلایل محبوبیت کتابهای این نویسنده، بیان مسائل، ترسها و آرزوهای زنانه در داستانهایش است.
این کتاب داستان دختری به نام گیسو است که برای گرفتن ارث پدریاش راهی زادگاهاش میشود. او و مادرش سالها پیش در باغی زندگی میکردند اما پس از ترک زادگاهاش گیسو دیگر به آنجا برنگشته است و حالا دوباره با قدم گذاشتن به این باغ مرموز، گذشتهاش جلوی چشمانش رژه میرود و کمکم از رازهای تاریک گذشته نیز پرده برداشته میشود.
2,000,000
آوردهاند که (محمود دولت آبادی؛ ۱۴۰۳)
آوردهاند که گزیدهای از مجموعه داستانهای برگزیده از هزار و یک شب، اثر عبداللطیف طسوجی تبریزی نویسنده، مترجم و از فضلای عهد فتحعلی شاه و اوایل عهد ناصری است. این گزیده به انتخاب و با مقدمه نویسندهٔ مشهور محمود دولت آبادی در پاییز ۱۴۰۳ و نزدیک به شبهای یلدا برای اولینبار منتشر شده است. بیشتر داستانهای این کتاب داستانهای عاشقانه با جنبههای طنزآیز از دوران خلافیت هارونالرشید و شخصیتهای ایرانی دوران برمکیان هستند. اگر وقت خواندن شاهکاری مانند هزار و یک شب را ندارید، میتوانید داستانهای شیرین کتاب آوردهاند که را مطالعه کنید و از داستانهای زیبای آن لذت ببرید.
5,500,000
در این مقاله سعی کردیم چند عنوان از بهترین رمانهای عاشقانۀ ایرانی را به شما معرفی کنیم و مختصری در مورد داستان هر کدام گفتیم. اگر از خواندن این مقاله لذت بردید آن را با دوستانتان هم به اشتراک بگذارید. اگر این رمانها را خواندهاید نظرتان را در موردشان با ما در میان بگذارید و رمان بعدی را شما به ما معرفی کنید.