سرانۀ مطالعه در ایران و کشورهای مختلف چقدر است؟

مهرناز بهروش
مهرناز بهروش
10 دقیقه
مطالب خواندنی
سرانۀ مطالعه در ایران و کشورهای مختلف چقدر است؟
مهرناز بهروش
مهرناز بهروش
10 دقیقه
10
0
آنچه پس از خواندن این مقاله خواهید دانست :

دوست دارید باهوش‌تر باشید؟ پول بیشتری به دست آورید و استرس کمتری داشته باشید؟ هر روز مطالعه کنید. تحقیقات نشان داده‌اند که مطالعهٔ روزانه می‌تواند شما را در رسیدن به این اهداف یاری کند. کسانی که از دوران کودکی به مطالعه پرداخته‌اند فرآیند ذهنی فعال‌تری دارند، سطح واژگان آن‌ها متنوع‌تر و گسترده‌تر است و دانش عمومی بالاتری نسبت به کسانی دارند که روزانه به‌طور فعال و مستمر مطالعه نداشته‌اند.

اما عادات مطالعه از کشوری به کشور دیگر بسیار متفاوت است. متأسفانه کم‌سوادی به‌طور مستقیم با فقر مرتبط است، بنابراین کشورهای فقیر شاید میانگین مطالعهٔ کمتری داشته باشند. تفاوت‌های فرهنگی نیز در نرخ مطالعه اثرگذار است و باعث ایجاد تفاوت بین کشورهایی می‌شود که نسبتاً به یک اندازه ثروتمند هستند. پس بیایید نگاهی به این آمار و ارقام بیندازیم و در این مطلب ببینیم بالاترین سرانهٔ مطالعه به کدام کشورها اختصاص دارد. آیا می‌توانید حدس بزنید؟

سرانهٔ مطالعه در کشورهای مختلف

در گزارشات سایت ورلد پاپیولیشن ریویو میانگین کتاب‌هایی که مردم مختلف دنیا در سال خوانده‌اند و همچنین زمان صرف‌شده برای مطالعه مشخص شده است. هند، تایلند، چین، فیلیپین و مصر در رتبه‌های اول تا پنجم این گزارش قرار دارند و احتمالاً رسانه‌های الکترونیک نیز شامل این آمار می‌شود. هنوز گزارش‌های جدید، دقیق و معتبری برای سال‌های اخیر منتشر نشده است و این داده‌ها مربوط به سال 2017 است و بسیاری از منابع تا سال 2022 نیز از همین داده‌ها استفاده کرده‌اند. 

1. هند ـ رتبهٔ اول: مردم هند تقریباً 10 ساعت و 42 دقیقه در هفته را صرف مطالعه می‌کنند که معادل 556.4 دقیقه در سال است. 
۲. تایلند ـ رتبهٔ دوم: نرخ مطالعهٔ هفتگی در تایلند در مجموع 9 ساعت و 24 دقیقه است که معادل 488.8 دقیقه در سال است. 
۳. چین ـ رتبهٔ سوم: این کشور با مطالعهٔ هفتگی 8 ساعت یا 416 دقیقه در سال، در رتبهٔ سوم قرار گرفته است.
4. فیلیپین ـ رتبهٔ چهارم: مردم این سرزمین در هفته 7 ساعت و 36 دقیقه مطلب مطالعه می‌کنند که معادل 395.2 دقیقه در سال است.
5. مصر ـ رتبهٔ پنجم: این کشور با میانگین مطالعهٔ 7 ساعت و 30 دقیقه در هفته یا 390 دقیقه در سال، به رتبهٔ پنجمِ این فهرست رسید.

چارت سرانهٔ مطالعه در ایران

سرانهٔ مطالعه در ایران

کارشناسان و جامعه‌شناسان معتقدند که مطالعه‌کردن یک تعریف عام دارد و با توجه به این تعریف، هر نوع مطالعه یا خواندن که باعث بالاتر رفتن سطح اطلاعات عمومی یک فرد شود (فارغ از رسانه یا ابزار) مطالعه درنظر گرفته می‌شود. بر همین اساس وب‌سایت مرکز آمار ایران نشان داده است که در سال 1396 بیشترین سرانهٔ مطالعه ایرانیان در زمینۀ کتب غیر درسی و حدود 392 دقیقه در ماه بوده است. بر اساس جدیدترین آمار موجود، کمترین سرانهٔ مطالعه ایرانیان طی سال 1399 در خصوص مطالعهٔ نشریه بوده و میزان آن به 23 دقیقه در ماه می‌رسد.

اما طبق جدیدترین گزارش مرکز رصد فرهنگی کشوردر سال 1401، 43.5 درصد از مردم ایران اهل مطالعهٔ مستمر هستند و روزانه حدوداً 30 دقیقه از زمان خود را به مطالعه اختصاص می‌دهند. مردم بیشترین علاقه را به مطالعهٔ کتاب‌های ادعیه و قرآن نشان داده‌اند و 33.3 درصد از این آمار مربوط به این دسته از کتاب‌هاست. سپس رمان و داستان با 16.2 درصد و روان‌شناسی و کتاب‌های تربیت و خودیاری 8.8 درصد از این آمار را به خود اختصاص داده‌اند. 

دست دختری در حال ورق زدن کتاب

کشورهایی که بیشترین کتاب را می‌خرند 

بیشتر داده‌های مربوط به کشورهایی که بیشترین کتاب را می‌خرند و می‌خوانند مربوط به سال 2017 است اما برخی از آن‌ها ممکن است مربوط به اوایل سال 2011 باشد. گزارش‌های جدید پس از سال 2020 هنوز منتشر نشده‌اند.

ایالات متحده ـ ظاهراً مردم این ایالات حدود 275232 کتاب در سال می‌خوانند. آن‌ها 30 درصد از سهم بازار خریدارن کتاب را به خود اختصاص داده‌اند.
چین ـ مردم این کشور به‌طور متوسط سالانه 208418 کتاب می‌خوانند و در مجموع حدود 10 درصد از کل کتاب‌های خریداری شده در دنیا را تشکیل می‌دهند.
بریتانیا ـ مردم این نواحی هر سال حدوداً 188000 کتاب مطالعه می‌کنند. رکورد فروش کتاب در این کشور به حداقل 212 میلیون پوند در سال رسیده است.
ژاپن ـ مردم این کشور سالانه به‌طور متوسط 139078 کتاب مطالعه می‌کنند و حدود 7 درصد از کل سهم بازار را تشکیل می‌دهند.
آلمان ـ در گزارش‌های سال 2017 مشخص نشده است که مردم این کشور چقدر کتاب مطالعه کرده‌اند با این‌حال گزارش‌ها نشان داد که مردم این کشور حدود 9 درصد از سهم بازار جهان را به خود اختصاص داده‌اند.

گزارشات سال 2016 نشان دادند که هر فرد در ایالات متحده سالانه 12 کتاب می‌خواند و 50 درصد از مردم این کشور حدوداً چهار کتاب یا کمتر مطالعه می‌کنند. با این‌حال آمریکایی‌ها همچنان مانند گذشته بیشتر از کتاب‌های الکترونیکی یا صوتی، طرفدار کتاب‌های کاغذی هستند ولی روند خرید کتاب‌های الکترونیکی رشد تصادعدی داشته است. نیمی دیگر از آمریکایی‌هایی که در سال 2016 مورد بررسی قرار گرفتند، عنوان کردند که هر سال هفت کتاب مطالعه می‌کنند. از آن‌جایی که مؤسسه‌های آموزشی آمریکا از محصلان می‌خواهند برای تکالیف درسی به مطالعهٔ کتاب بپردازند، پس اگر فردی دانش‌آموز یا دانشجو باشد، احتمالاً این عدد بیشتر نیز می‌شود. 

آمارها نشان می‌دهند امروزه افراد بیشتری از رسانه‌ها یا کتاب‌های الکترونیکی در مقابل رسانه‌های چاپی استقبال کرده‌اند. با این‌وجود به روزرسانی این داده‌ها در سال 2022 نشان داد که تنها 9 درصد از مردم از طریق کتاب‌ها یا رسانه‌های دیجیتال مطالعه داشته‌اند. پس از کسر 23 درصد از مردمی که اصلاً کتاب نمی‌خوانند، تقریباً این ارقام به‌طور مساوی بین خواندن کتاب‌های چاپی و الکترونیک تقسیم می‌شود. 

 

پرخواننده‌ترین کتاب‌های تمام دوران

در ابتدای فهرست پرخواننده‌ترین کتاب‌های تمام دوران، کتاب مقدس قرار دارد و قرآن در رتبهٔ دوم جای گرفته است. پس از آن مجموعهٔ هری پاتر قرار دارد و به ترتیب مجموعه‌ای از نقل‌قول‌های مائو تسه‌تونگ (رهبر سابق حزب کمونیست چین) و ارباب حلقه‌ها در این فهرست جای گرفته‌اند.

دختری که در یک دست یک کتاب و در دست دیگرش گوشی همراه در دست دارد
مردم ایران بیش از پیش مطالعه می‌کنند

کسانی که اهل کتاب خواندن هستند به خوبی می‌دانند که مطالعه چه تأثیر شگفت‌‌انگیزی بر ذهن انسان‌ها دارد. خوشبختانه آمارها، شلوغی کتابفروشی‌ها و شهر کتاب‌ها نشان می‌دهد که مردم امروزه بیش از پیش به مطالعه و غذای روح خود اهمیت می‌دهند. البته نقش اپلیکیشن‌های کتابخوانی و رسانه‌های اجتماعی را نیز نمی‌توان در این میان دست‌کم گرفت.

شما کدام را ترجیح می‌دهید؟ مطالعهٔ کتاب‌های کاغذی یا الکترونیک و یا گوش‌دادن به کتاب‌های صوتی؟‌ به‌نظرتان مطالعه از طریق رسانه‌های اجتماعی، مطالعه محسوب می‌شود یا خیر؟

مطالب خواندنی آشنایی با انواع نظام‌های سیاسی
شادی صارمی
70 دقیقه

جهان بر پاشنه سیاست می‌چرخد، زندگی روزمره ما مردم عادی را ایدئولوژی و ایده‌های دولتمردانی که بر مسند قدرت نشسته‌اند تعیین می‌کنند.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی چرا بزرگسالان به کتاب‌های رنگ‌ آمیزی علاقه دارند؟
بامداد برزویه
15 دقیقه

هنگامی که کودک بودید، در یک روز بارانی یا زمانی که لازم بود بی‌سروصدا به کاری مشغول شوید، حتماً به سراغ نقاشی یا کتاب‌های رنگ آمیزی می‌رفتید

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی آشنایی با بهترین ترفندها برای چیدمان کتابخانه
علی فروزنده
20 دقیقه

کتاب داشتن و کتاب زیاد داشتن هم لذت‌بخش است و هم عذاب‌آور، خدا نکند که مستاجر هم باشید و چند باری طعم سنگین بلند کردن و جابه‌جا کردن جعبه‌های موز چیکیتا را چشیده باشید

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی چگونه از مطالعه لذت ببریم؟
یسنا پارسی
20 دقیقه

دانشمندان و محققان از نظر علمی ثابت‌ کرده‌اند که مطالعه می‌تواند ذهن شما را تغییر دهد. مطالعهٔ منظم به شما کمک می‌کند احساس بهتری نسبت به خودتان و زندگی داشته باشید.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی معرفی بهترین کتاب‌های یوگا
شادی صارمی
20 دقیقه

یوگا اساساً یک رشتهٔ معنوی مبتنی بر یک علم ظریف است که بر ایجاد هماهنگی بین بدن و ذهن تمرکز دارد. کلمهٔ یوگا از ریشهٔ سانسکریت «یوج» به معنای پیوستن یا یکپارچه‌شدن سرچشمه گرفته است.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی بهترین کتاب‌های اساطیری
بامداد برزویه
22 دقیقه

اسطوره‌ها هنوز برای انسان امروزین، انسانی که علم به او آگاهی بخشیده هنوز جالب است، هنوز ادبیات داستانی جهان بر گرده‌های اساطیر سوار است.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی بهترین‌ کتاب‌های ادبیات ایتالیا را بشناسید
الناز آذری
60 دقیقه

از کمدی الهی دانته تا سه‌گانۀ ناپلی النا فرانته همیشه صدرنشین بوده است، یک‌جور تششع و تاثیرگذاری، یک‌جنس از صمیمت و گرما ارمغان ادبیات ایتالیایی به دنیای ادبیات است.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی ادبیات و رمان از ژاپن، سرزمین آفتاب تابان
علی فروزنده
50 دقیقه

ژاپن این‌روزها در کنار صنعت ماشین‌سازی و صادراتش، کنار ماشین‌های تویوتا گردش مالی عظیمی هم از ادبیات دارد

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی کمیک بوک چیست؟
شادی صارمی
45 دقیقه

پس از خواندن این مقاله، با دنیای کمیک بوک‌ها، انواع آن‌ها و تفاوت‌های فرهنگی و ساختاری‌شان آشنا خواهید شد.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی جملات انگیزشی از بزرگان
بامداد برزویه
20 دقیقه

کلمات قدرتی فوق‌العاده و باورنکردنی در شکل دادن به افکار دارند و همچنین بر احساسات ما تأثیر می‌گذارند.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی پروپاگاندا به چه معناست
علی فروزنده
40 دقیقه

پروپاگاندا نوعی از ارتباطات است که اغلب شامل به اشتراک‌گذاری اطلاعات مغرضانه یا گمراه‌کننده می‌شود که برای ترویج دستورکار یا دیدگاه خاصی به کار می‌رود.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی جملات فلسفی از بزرگان
یسنا پارسی
30 دقیقه

جملات فلسفی معروف‌ترین اندیشمندان تاریخ، قدرت و تاثیر ویژه‌ای دارند که می‌توانند به تفکر عمیق‌تری دربارهٔ زندگی و وجود انسان‌ها بپردازند.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی فلسفهٔ رواقیون و رواقی‌گری
بامداد برزویه
50 دقیقه

رواقی‌گری که در زبان فارسی به آن «سُتاوندی» نیز می‌گویند، مکتبی فلسفی است که زنون رواقی ۳۰۱ سال قبل از میلاد در شهر آتن آن را پایه‌گذاری کرد.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی افسانهٔ سیزیف چیست؟
مهرناز بهروش
25 دقیقه

در اساطیر یونانی، سیزیف به‌خاطر مجازاتش در عالم اموات یا همان دنیای زیرین شهرت داشت.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی تفاوت مانگا، مانهوا، وبتون، کمیک و انیمه چیست؟
یسنا پارسی
25 دقیقه

در چشم‌انداز وسیع داستان‌گویی بصری، مانگا، مانهوا، وبتون، کمیک و انیمه هر کدام جایگاه‌های منحصربه‌فرد خود را دارند و تجربیات هنری و روایی متنوعی را ارائه می‌دهند.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی جایزه نوبل ادبیات ۲۰۲۴
بامداد برزویه
30 دقیقه

جایزه نوبل ادبیات ۲۰۲۴ به هان کانگ نویسندهٔ اهل کرهٔ جنوبی و یکی از شرکت‌کنندگان در برنامهٔ بین‌المللی نویسندگان دانشگاه آیووا در سال ۱۹۹۸ اهدا شد.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی نگاهی به ادبیات چین: جادوی قلم و کاغذ
یسنا پارسی
35 دقیقه

چین مهم‌ترین بخش ادبیات جهان را تشکیل می‌دهد و قدمت متون چینی به بیش از 3000 هزار سال می‌رسد. احترام به گذشته باعث شده است تا مردم چین بسیار در حفظ منابع فرهنگی خود بکوشند.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی معماری دموکراسی: انتخابات، مشارکت، آزادی
شادی صارمی
25 دقیقه

دموکراسی یک سیستم حکومتی است که در آن قدرت در نهایت در اختیار مردم است، مردمی که عاملیت سیاسی خود را از طریق انتخابات آزاد و منصفانه اعمال می‌کنند و نمایندگانی را انتخاب می‌کنند که از طرف آن‌ها تصمیم بگیرند.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی پوپولیسم: تحلیلی جامع از یک پدیده پیچیده سیاسی
بامداد برزویه
25 دقیقه

پوپولیسم، که به آن عوام‌گرایی یا مردم گرایی نیز می‌گویند؛ نشان‌دهندهٔ یک رویکرد سیاسی و ایدئولوژی چندوجهی است که به طور مداوم سیستم‌های سیاسی مستقر و ساختارهای سنتی قدرت را به چالش می‌کشد.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی مونارشی به زبان ساده: سلسله‌ها و سلطنت‌ها
مهرناز بهروش
45 دقیقه

مونارشی شکلی از انواع نظام‌های سیاسی است که در آن حاکمیت کامل به دست یک شخص استوار است. رئیس دولت در مونارشی همان پادشاه است و تا زمان مرگ یا کناره‌گیری از قدرت، این سِمَت به او تعلق دارد.

خواندن مقاله Left Arrow
بعدی
قبلی
نظرت رو باهامون به اشتراک بذار.
نظرت راجع به این مقاله چیه؟
0/200
اولین نفری باشید که نظر خود را ثبت می کنید.