روایت کیمیا در سایهٔ عرفان مولانا

بامداد  برزویه
بامداد برزویه
20 دقیقه
معرفی کتاب
روایت کیمیا در سایهٔ عرفان مولانا
بامداد  برزویه
بامداد برزویه
20 دقیقه
25
0
آنچه پس از خواندن این مقاله خواهید دانست :

جلال‌الدین محمد رومی یا به زبان ساده‌ «مولانا»، شاعر قرن سیزدهم و عارف صوفی اصالتاً اهل خراسان در ایران بزرگ بود. مولانا بیشتر اشعارش را به زبان فارسی و گهگاه به زبان ترکی، عربی و یونانی می‌نوشت. مثنوی معروف‌ترین اثر اوست که در قونیه سروده شد و یکی از بزرگ‌ترین اشعار زبان فارسی به شمار می‌رود. نفوذ مولانا از مرزهای ملی و شکاف‌های قومی نیز فراتر رفته است و میراثی معنوی برای اقوام بسیاری به شمار می‌آید. اشعار مولانا نه‌تنها بر ادبیات فارسی، بلکه بر سنت‌های ادبی، زبان‌های ترکی عثمانی، چاگاتای، پشتو، کُردی، اردو و بنگالی نیز تأثیر گذاشت.

شمس تبریزی از عارفان صوفی پارسی بود که در حدود سال ۱۲۴۴ شمسی با مولانا آشنا شد. مولانا و شمس تبریزی رابطهٔ عمیق و دگرگون‌کننده‌ای با هم داشتند که تأثیر بسزایی در زندگی و رشد معنوی مولانا داشت. شمس مرشدی روحانی و دوست مولانا شد. گفته می‌شود که اولین ملاقات آن‌ها با هم، برای مولانا تبدیل به تجربه‌ای متحول‌کننده شد. شمس، رویکرد مولانا به معنویت را به چالش کشید و به او کمک کرد تا به سمت نوعی متفاوت از عرفان حرکت کند. اما سؤال اصلی این است که آیا رابطهٔ شمس و مولانا آن‌قدر خاص بود که این شاعر واقعی و صوفیِ عاشق برای ادامهٔ رابطه‌اش با او عشق و زندگی دختری را قربانی کند؟

در ادامهٔ مطلب با ما همراه شوید تا با داستان زندگی «کیمیا» آشنا شویم؛ دخترخواندهٔ مولانا که قربانی عشق و خواسته‌های این شاعر مشهور شد و ناگهان تمام زندگی‌اش زیرورو شد و تاریخ او را به کُل از یاد بُرد.

کتاب کیمیا دختر مولانا رمانی تاریخی و عاشقانه اثر ولید علاءالدین نویسندهٔ مصری و سفرنامهٔ این نویسنده به ترکیه است. نویسنده برای نوشتن پژوهش و شرکت در بزرگداشت مولانا به ترکیه سفر می‌کند و در طی سفر خود شیفتهٔ سرگذشت کیمیا دخترخواندهٔ مولانا می‌شود. این کتاب حاصل پژوهش‌ها، کنجکاوی‌ها و همچنین تحقیقات این نویسنده دربارهٔ کیمیا است که البته نشان و اثر کمی از او در تاریخ مانده است. 

این کتاب سرگذشت مرموزِ دخترخواندهٔ مولانا است؛ دختری به نام کیمیا که زیر سایهٔ فردی مشهور مانند مولانا زندگی می‌کرد اما خودش و همچنین سرگذشتش به دست فراموشی سپرده شد. این رمان داستان سرگذشت دختری است که دِل به عشقِ پسر مولانا می‌بندد اما مولانا که احترام بسیار زیادی برای شمس تبریزی قائل بود، این دختر را به عقدِ شمس درمی‌آورد و این ازدواج مانند طوفان نه‌تنها زندگی کیمیا را زیرورو می‌کند بلکه جانِ او را نیز می‌گیرد. رمانِ کیمیا دختر مولانا برای اولین بار در سال ۲۰۱۹ منتشر شد و در سال ۲۰۲۱ نامزد دریافت جایزهٔ ادبی ساویرس شد. 

ولید علاءالدین در این کتاب از داستان زندگی و روایت عشق میان کیمیا، پسر مولانا و شمس تبریزی پرده برداشته است. گرچه الیف شاکاف در کتاب ملت عشق از رابطهٔ بین شمس، مولانا و همچنین روابط بین این دخترخوانده با شمس گفته است اما این نویسندهٔ مصری در رمان کیمیا دختر مولانا از زاویه‌ای کاملاً متفاوت به زندگی کیمیا نگاه کرده است.

کیمیا دختر مولانا
عنوان کتاب:
کیمیا دختر مولانا
ناشر:
مروارید
نویسنده:
ولید علاالدین
قیمت:
198,000 تومان
2,200,000

دربارهٔ رمان کیمیا دختر مولانا

موضوع این کتاب دربارهٔ دخترخواندهٔ مولانا است؛  دختری به نام کیمیا که در سنی کم به عقد شمس تبریزی در می‌آید و حالا کسی از سرنوشت و جزئیات زندگی او چندان خبری ندارد. قهرمان این کتاب که خودِ نویسنده است، برخلاف کتاب‌های دیگر، کیمیا را قربانی دوستی و علاقهٔ مولانا به شمس می‌داند و معتقد است که مولانا به‌خاطر حفظ ارتباطش با شمس کیمیای کم‌ سن‌وسال را به عقد شمس در می‌آورد و درواقع کیمیا هدیه‌ای به او بوده است. 

موضوع کتاب کیمیا دختر مولانا جایی میان واقعیت و تخیل می‌چرخد. از آن‌جایی که اطلاعات کمی دربارهٔ این دختر در تاریخ ثبت شده است پس شاید این تنها راه نویسنده برای تعریف‌کردن داستانِ زندگی این دختر بوده است. کیمیا دخترخواندۀ مولانا و فرزند همسر دوم او بود. او در خانۀ مولانا زندگی می‌کرد و شمس تبریزی که به آن خانه رفت‌وآمد داشت ظاهراً دلباختۀ او شد. شخص سوم دیگری که در این کتاب حضوری بسیار پررنگ دارد علاءالدین است؛ پسر مولانا که بنا بر گفته‌ها میان او و کیمیا دلدادگی وجود داشت و علاءالدین عاشق او بود. این موضوعی است که در تاریخ کمتر به آن توجه شده است. 

رابطهٔ مولانا و شمس چنان بر زندگی بچه‌های مولانا سایه انداخته است که اطلاعات بسیار کمی از کیمیا وجود دارد. درنهایت ازدواج میان کیمیا و شمس با واسطه و البته درخواست مولانا سر می‌گیرد؛ درحالی‌که کیمیا تنها ۲۵ سال دارد و شمس ۶۰ ساله است ولی شمس با بی‌اعتنایی‌های خود به این دختر، درنهایت باعث مرگِ دختر می‌شود. 

هانده آرچل بازیگر نقش کیمیا در فیلم مست عشق

خلاصهٔ داستان کیمیا دختر مولانا

داستان این رمان دربارهٔ زندگی کیمیا دختر مولانا است و نویسنده تلاش خودش به عنوان قهرمان داستان را در پی یافتن اطلاعاتی از زندگی کیمیا روایت کرده است. بنابراین قهرمان رمانِ کیمیا خودِ نویسنده علاءالدین است که قصد دارد یک پژوهش برای مؤسسه‌ای فرهنگی به مناسبت هشتمین سدهٔ مولانا بنویسد و بنابراین از دبی به ترکیه سفر می‌کند. در این سفر علاءالدین به سرنوشت کیمیا علاقه‌مند می‌شود و به جست‌وجوی هر چیزی می‌پردازد که به کیمیا ربط داشته باشد. همچنین او به دنبال قبرِ کیمیا می‌گردد اما هیچ نشانی از او پیدا نمی‌کند. از آن‌جایی که قهرمان داستان از دوران کودکی رؤیابین بوده و رؤیای شفاف می‌بیند؛ پدیده‌ای که بعضی از مردم به آن دچار می‌شوند و در هنگام خواب دیدن به رؤیا بودن آن آگاه است در این داستان نیز بین رؤیا و خواب سرگردان است. او در این سفر و در پی‌یافتن نشانی از دختر مولانا و در میان جست‌وجوها و خواب‌وبیداری‌اش، اتفاقاتی برایش رخ می‌دهد که ماجرای رمان کیمیا دختر مولانا است. 

به همین جهت داستان این رمان بین تخیل و واقعیت در نوسان است. قهرمان داستان در شهر قونیه و در نزدیکی مقبرهٔ مولانا و حتی در «آق شهر» شاهد اتفاقاتی است که نمی‌تواند تشخیص بدهد این اتفاقات و وقایع و چیزهایی که شنیده در خواب و رؤیا برایش رخ داده‌ است یا همگی واقعیت دارند. نویسنده در خواب و بیدار از زبانِ پسر مولانا سخن می‌گوید و ماجراهایی که با حضور شمس و ازدواجش با کیمیا رخ داده است را در کتاب تعریف می‌کند. در آخر رمان نیز علاءالدین بدون آن‌که چیزی از کیمیا پیدا کند همانطور که به ترکیه با هواپیما آمده بود با هواپیما به دبی برمی‌گردد. قهرمان کتاب برای یافتن اثری از کیمیا کتاب‌های زیادی را مطالعه می‌کند و با آدم‌های زیادی از جمله یک نویسنده ایرانی هم تماس می‌گیرد تا شاید در حافظهٔ مردم ایران چیزی از کیمیا مانده باشد.

تصویر جلد کتاب کیمیا دختر مولانا

در بخشی از کتاب کیمیا (دختر مولانا) می‌خوانید:


«مانند آدمی که هیپنوتیزم شده باشد، جمله را به انگلیسی تکرار کردم. با خودم فکر کردم: «این سرما خواب بود یا کابوس؟» از مردی که با دو چشم پر از تردید در آینه با دقت مرا زیر نظر گرفته بود، عذرخواهی کردم. او هم با خجالت پاسخ مرا داد. اما از جایش تکان نخورد. متعجب به‌نظر می‌رسید. گویی در این فکر بود که در این اوضاع چه باید بکند. قیافه‌اش حکایت از‌ آن داشت که با من همدردی می‌کند. از نگاه‌کردن به آینه دست کشیدم و به سمت او برگشتم. او هم به من پشت کرد و من فکر کردم که قصد رفتن دارد، اما او به سمت من چرخید گویی از این‌که داشت از آینه به من نگاه می‌کرد دستپاچه شده بود. در این لحظه به انگلیسی چیزی گفت. این طولانی‌ترین جملهٔ انگلیسی‌ای بود که از زمان ورودم به سرزمین خلافت عثمانی از یک ترک شنیده بودم. برای این‌که تعجبش را از دیدن «اثر سوز سرما روی پوستم»و «برگ‌های چسبیده به موها و لباس‌هایم» به من منتقل کند، هنگام اداری کلمات درهم‌برهمش از نگاه‌ها و اشاره‌های دستانش کمک می‌گرفت. سپس از من پرسید که آیا مجبور شده‌ام پای پیاده مسیری را در یخبندانِ این روزهای «قونیه» طی کنم؟ تمام شجاعتم را جمع کردم. سؤالش می‌توانست پیشنهاد خوبی برای پایان داد به این وضعیت دشوار باشد. با تکان دادن سرم با حرفش موافقت کردم.»

«افکارم در پیچ‌وخم حرف‌های علاءالدین درباره‌ی ادیان و مذاهب سرگردان است. از جلال‌الدین بدگویی نکردم؛ تنها او را شاعر و انسانی توصیف کردم که هشتصد سال پیش از این می‌زیسته است. به‌جز داستان‌های رایج چیزی درباره‌ی شمس نمی‌دانم. اما درباره‌ی شعر نیز باید بگویم که با تصاویر، خیال‌ها و آهنگ‌هایش، تنها شعر است. شعر ابزاری است برای لذت یا بهره‌ بردن. اما درباره‌ی مولوی باید بگویم که «کیمیا» میان من و انسانیت و صداقت او فاصله انداخت و حتی پیش از زیارت آرامگاهش از چشمم افتاده بود. از آن‌جایی که بحث درباره‌ی مسائل اعتقادی مرا خسته کرده بود، می‌خواستم موضوع صحبت را عوض کنم و به ابتدای صحبت‌هایمان بازگردیم با این امید که بتوانم خود را از خشم او رها کنم ـ خشمی که در صدایش موج می‌زد و فنجان‌ها را در دستانم به لرزه درآورده بود – به علاءالدین گفتم: «بسیارخب علاءالدین! خلاصه این‌که حسام‌الدین رگ خواب پدرت را به‌دست آورده بود و نوشتن مثنوی را به او تلقین کرد و باعث شد که شخصیت اسطوره‌ای مولانا کامل شود. به‌ویژه در زمانه‌ای که شخصیت‌های اسطوره‌ای صوفیه اسم‌ورسمی پیدا کرده بودند و از خود کتاب‌هایی در نثر و نظم به‌جا گذاشته بودند. از سوی دیگر، او دکان شمس را نیز رونق داد. به این ترتیب بازی کامل شد. اما دلیل روی آوردن مردم در آن زمان به تصوف چه بود، درحالی‌که پیش از آن طرفدار پدرت بودند که عالِم حنفی باوقاری بود؛ عالِمی که پشت سرش نماز می‌خواندند، از او استفتا می‌کردند و پدرت نیز در خطبه‌هایش به آن‌ها پند و اندرز می‌داد؟»

فیلم ملت عشق با بازی هانده آرچل و پارسا پیروزفر

درباره ولید علاءالدین: نویسندهٔ مصری

ولید علاءالدین نویسندهٔ مصری در ۱۹۷۳ به دنیا آمد و از دانشکدهٔ رسانهٔ دانشگاه قاهره مدرک کارشناسی خود را در رشتهٔ علوم رسانه گرفته است. او از ۱۹۹۶ در بخش فرهنگی فعالیت می‌کند و اکنون سردبیر مجلهٔ «تراث» در ابوظبی است. از ولید علاءالدین در ایران مجموعه شعر «تنش را برای زمان تفسیر می‌کند» با ترجمهٔ حمزه کوتی منتشر شده است. او تاکنون چندین جایزه از جمله جایزهٔ ساویرس برای بهترین نمایشنامه با عنوان «۷۲ ساعت عفو» در ۲۰۱۵، جایزهٔ خلاقیت عربی شارجه برای نمایشنامهٔ «گنجشک» در ۲۰۰۷، جایزه‌های ادبیات جنگ مصر/ اخبارالادب در ۱۹۹۶ و اتحادیهٔ نویسندگان و ادبای امارات (غانم غباش) در زمینهٔ داستان کوتاه در ۱۹۹۷ را دریافت کرده است. 

رمان کیمیا نیز نامزد نهایی جایزهٔ ادبی ساویرس در سال ۲۰۲۱ شد. ولید علاءالدین تاکنون ۲ کتاب در حوزهٔ شعر، ۳ نمایشنامه، ۱ سفرنامه، ۲ کتاب در حوزهٔ نقد ادبی و سه‌گانه‌ای نیز در نقد فرهنگی منتشر کرده است؛ اما تاکنون ۲ رمان مشهور با عناوین «کیمیا» و «پسر زن قبطی» از او منتشر شده است و این کتاب «کیمیا (دختر مولانا» بود که نظر بسیاری از منتقدان مشهور عرب و مصری را به خود جلب کرد. 

کیمیا (دختر مولانا)؛ سوگ دختر در سایهٔ عرفان پدر

علاءالدین نویسندهٔ مصری در این کتاب سعی کرده است کیمیا را از حاشیه به داستان اصلی تبدیل کند. او در این رمان نه‌تنها از کیمیا می‌گوید، بلکه سرنوشت پسر مولانا را نیز روایت می‌کند که او هم عاشق کیمیا بود اما هیچ‌گاه نتوانست به او برسد. نویسنده سعی دارد در این رمان با نگاه متفاوتِ خود، کیمیا را فراتر از سایهٔ پررمزوراز پدرش به مخاطبین معرفی کند.

اگر به کتاب‌ها و رمان‌های تاریخی و عاشقانه علاقه دارید و دوست دارید از سرنوشت شخصیت‌های مرموز و کمرنگ تاریخی بیشتر بدانید، خواندنِ این کتاب زیبا و متفاوت را از دست ندهید.

بامداد  برزویه

بامداد برزویه

معرفی کتاب معرفی کتاب آورده‌اند که...
علی فروزنده
20 دقیقه

هزار و یک شب یکی از مشهورترین مجموعه داستان‌های فارسی و عربی است که ریشه‌ٔ آن به قرن‌های میانی اسلامی بازمی‌گردد و شامل صدها داستان کوتاه و بلند می‌شود که در قالب قصه‌های تودرتو روایت شده است.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب جمعه را گذاشتم برای خودکشی
یسنا پارسی
15 دقیقه

پیمان هوشمندزاده نویسنده و عکاس موفق ایرانی است که تاکنون نمایشگاه‌های گروهی و انفرادی بسیاری در شهرهای تهران، بلژیک، دانمارک، یونان، لبنان، برلین، استرالیا، گرجستان، کویت، نیویورک و پاریس برگزار کرده و برندهٔ جوایز بسیاری در زمینهٔ عکاسی شده است.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب کاوش در میرات ماندگار کتاب‌های برندهٔ جایزهٔ نوبل
مهرناز بهروش
40 دقیقه

برای نزدیک به یک قرن، جایزهٔ نوبل ادبیات که یکی از مشهورترین و محبوب‌ترین افتخارات در دنیای ادبیات است برای ارج‌ نهادن بر زیبایی و قدرت کلامِ مکتوب به نویسندگان در سراسر دنیا اهدا می‌شود.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی ژانرهای کتاب‌ها: از فانتزی تا حماسی
شادی صارمی
28 دقیقه

مفهوم ژانر در ادبیات نقشی محوری در دسته‌بندی و تحلیل آثار ادبی دارد. ژانر یک سیستم طبقه‌بندی است که متون را براساس ویژگی‌ها، مضامین، فرم‌ها و اهداف مشترک گروه‌بندی می‌کند.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب بهترین کتاب‌های داستایوفسکی: میراث‌های ماندگار
علی فروزنده
25 دقیقه

فئودور میخائیلوویچ داستایوفسکی، یکی از نویسندگان برجسته در جهان ادبیات است و در ۱۱ نوامبر ۱۸۲۱ در مسکوی روسیه به دنیا آمد. زندگی او در زمان‌های پرفراز و نشیب تاریخ، با ناآرامی‌های سیاسی و تحولات اجتماعی گذشت.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب بهترین کتاب برای هدیه
شادی صارمی
30 دقیقه

هدیه دادن یک سنت گرامی است که فراتر از فرهنگ‌ها و زمان باقی مانده و آن را راهی برای ابراز احساسات و قدردانی می‌دانیم.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب بهترین کتاب‌های شعر جهان
الناز آذری
30 دقیقه

انتخاب بهترین کتاب‌های شعر جهان ممکن است به دلیل تنوع زیاد در سبک‌ها و زبان‌ها، کمی دشوار باشد.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب بهترین کتاب‌های سیاسی
مهرناز بهروش
35 دقیقه

مدت‌هاست که ادبیات سیاسی را سنگ‌بنای درک پیچیدگی‌های حکمرانی، پویایی قدرت و تغییرات اجتماعی قرار داده‌اند.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب بهترین کتاب‌ها برای کودکان زیر یک سال
الناز آذری
25 دقیقه

جنبه‌های شناختی، اجتماعی و عاطفی زندگی یک فرد از همان سنین پایین شکل می‌گیرد و برای همین سال‌های اولیهٔ زندگی یک کودک بسیار حیاتی در نظر گرفته می‌شوند.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب کتاب درباب حکمت زندگی؛ راهنمای رسیدن به سعادت ابدی
الناز آذری
22 دقیقه

آرتور شوپنهاور فیلسوفی است که بر نوابغ و متفکران نسل‌های پس از خود همچون نیچه، فروید، وینگنشتاین، واگنر و توماس مان عمیق‌ترین تأثیر را بر جای نهاد و این امر در درجهٔ اول مربوط به دیدگاه‌های اصیل اوست.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب کتاب روان‌درمانی اگزیستانسیال؛ درمان وجودی
مهرناز بهروش
21 دقیقه

همهٔ ما مکانیسم‌های دفاعی خود را در زندگی داریم و از موضوعاتی مانند مرگ می‌هراسیم اما هر چند وقت یک‌بار مجبوریم با مسائل دشوار زندگی مانند مرگ، بیماری و جدایی دست‌وپنجه نرم کنیم و یا حوادث غیرمترقبه و بلایای طبیعی ممکن است تعادل طبیعی زندگی ما را برهم بزند.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب بازی در سپیده‌دم و رؤیا
شادی صارمی
19 دقیقه

به گونه‌ای داستان بلند یا رمان کوتاه نوولا می‌گویند که تنها از یک شاخهٔ اصلی تشکیل شده و در متنی نسبتاً فشرده که جایی برای حاشیه‌پردازی چندانی نمی‌گذارد، به ماجرایی با نقطه اوجی مشخص می‌پردازد و داستان را به سرانجام می‌رساند.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب دستیابی به قدرتی شگفت‌انگیز با کتاب عادت‌های اتمی
الناز آذری
23 دقیقه

بسیاری از ما به عادت‌های خود وابسته‌ایم و به نظر می‌رسد به شدت ترک عادت‌های بد و ایجاد عادت‌های خوب برایمان دشوار است و حتی در مقابل تغییر عادت‌هایمان از خود مقاومت نشان می‌دهیم.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب کتاب درست‌ حسابی دعوا کن؛ اصول مشاجره در رابطه
بامداد برزویه
26 دقیقه

براساس نظر جان گاتمن و جولی شوارتز گاتمن، دو دانشمند برجستهٔ رابطه در جهان که کتاب‌هایی بی‌نظیر از جمله «هفت رمز ازدواج‌های موفق» و «هشت قرار عاشقانه» را برای زوجین نوشته‌اند، تعارض و اختلاف مهم‌ترین دلیلی است که زوج‌ها به‌خاطرش به مرکز مشاوره می‌روند و کمک می‌طلبند و این‌که بسیاری از زوجین اصول درست دعوا را بلد نیستند.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب چگونه کمال‌گرا نباشیم
مهرناز بهروش
21 دقیقه

آیا تابه‌حال با تصمیم گرفتن مشکل داشته‌اید؟ با قرار گرفتن در موقعیت‌های اجتماعی دچار ترس می‌شوید؟ تابه‌حال انجام کاری را تا لحظهٔ آخر به تعویق انداخته‌اید؟

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب کتاب خرده عادت‌ها؛ راز تغییر عادت‌ها
شادی صارمی
25 دقیقه

تابه‌حال چند بار یک کتاب انگیزشی را به دست گرفته‌اید اما به محض به‌پایان رساندن آن انگیزه‌تان نیز محو شده است؟ انگیزه آن فشار ناگهانی برای ایجاد یک تغییر قابل‌توجه است اما معمولاً ما به مرور زمان انگیزه‌مان را از دست می‌دهیم.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب کتاب 33 استراتژی جنگ، در نبرد زندگی پیروز شوید
علی فروزنده
20 دقیقه

ما همیشه با خودمان فکر می‌کنیم که صلح بهتر است و این‌که بتوانیم کارها را به‌طور شایسته در صلح پیش ببریم به نفع‌مان است. اما آیا افراد مقابل‌مان نیز چنین تصوری دارند؟

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب معرفی کتاب زندگی خود را دوباره بیافرینید
یسنا پارسی
21 دقیقه

اکثراً جذب افرادی می‌شوید که بی‌مهر و بی‌عاطفه هستند؟ آیا حس می‌کنید که نزدیک‌ترین افراد زندگی‌تان هم به شما توجه کافی ندارند؟ یا حس می‌کنید انسان بی‌ارزشی هستید و به دلیل همین بی‌ارزشی‌تان، اطرافیان شما را نمی‌پذیرند و دوست‌تان ندارند؟

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب کتاب سال بلوا؛ داستانی از عشق و آشوب
شادی صارمی
17 دقیقه

عباس معروفی یکی از محبوب‌ترین نویسندگان معاصر است که با نوشتن کتاب «سمفونی مردگان» به شهرت رسید. سال بلوا رمان دیگری از اوست که در سال 1371 منتشر شد.

خواندن مقاله Left Arrow
معرفی کتاب کتاب هنر شفاف اندیشیدن: با خطاهای رایج فکری آشنا شوید
بامداد برزویه
18 دقیقه

آیا می‌دانستید 84 درصد فرانسوی‌ها خود را عاشق پیشه‌تر از مردم دیگر دنیا می‌دانند؟ یا تابه‌حال به این فکر کرده‌اید که «اگر پنجاه میلیون نفر چیز احمقانه‌ای بگویند، آن چیز کماکان احمقانه است»؟

خواندن مقاله Left Arrow
بعدی
قبلی
نظرت رو باهامون به اشتراک بذار.
نظرت راجع به این مقاله چیه؟
0/200
اولین نفری باشید که نظر خود را ثبت می کنید.