آشنایی با بهترین ترفندها برای چیدمان کتابخانه

یسنا پارسی
یسنا پارسی
16 دقیقه
مطالب خواندنی
آشنایی با بهترین ترفندها برای چیدمان کتابخانه
یسنا پارسی
یسنا پارسی
16 دقیقه
32
0
آنچه پس از خواندن این مقاله خواهید دانست :

کتاب داشتن و کتاب زیاد داشتن هم لذت‌بخش است و هم عذاب‌آور، خدا نکند که مستاجر هم باشید و چند باری طعم سنگین بلند کردن و جابه‌جا کردن جعبه‌های موز چیکیتا را چشیده باشید، و نیروهای شرکت‌های باربری هم زیر لب به این جعبه‌های سنگین بد و بیراه گفته باشند، آن‌وقت است که می‌دانید از چه مصیبت شیرینی حرف می‌زنیم.
اما از جابه‌جا کردن کتاب‌ها که بگذریم می‌رسیم به مبحث شیرین چیدمان کتابخانه، راستی شما کتاب‌هایتان را چطور می‌چینید؟
به ترتیب الفبا؟ براساس دسته‌بندی موضوعی؟ براساس رنگ؟ یا همین‌طور باری به هر جهت؟

انجمن کتابداران واشنگتن چندی پیش به خاطر درخواست‌های مکرری که مردم پایتخت ایالات متحده برایشان ای‌میل کرده بودند، تصمیم گرفتند یک راهنمای جامع برای معرفی بهترین روش‌های چیدمان کتابخانه منتشر کنند. در این یادداشت بهترین راهکارها برای پیدا کردن یک کتاب و داشتن یک کتابخانه‌ منظم و کاربردی معرفی شده‌اند و نیز ایده‌های خلاقانۀ مشاهیر ادبیات در مرتب کردن کتابخانه‌هایشان را مرور کرده‌ایم.

در ادامه می‌خوانید:
• ایده‌های جذاب برای چیدن کتابخانه
• راهکارهایی برای مرتب ماندن کتابخانه
• چیدمان کتابخانه‌های مشاهیر ادبیات

ایده‌های جذاب برای چیدن کتابخانه

شما کتاب‌هایتان را بر چه اساسی در کتابخانه‌تان چیده‌اید؟ 
در ادمه بهترین روش‌های چیدمان کتابخانه را با شما درمیان می‌گذاریم.
کتابخانه‌ای زیبا و سفید

مرتب‌سازی کتابخانه براساس حروف الفبا

این روش بیشتر به کار کتابخوان‌هایی می‌آید که تعداد عناوین کتاب‌هایشان زیاد است و صاحب یک کتابخانۀ حسابی هستند. در این روش ابتدا به ترتیب حروف الفبا کتاب‌ها را دسته‌بندی می‌کنند و برای هر قفسه یک برچسب تعیین می‌کنند، این روش در میان خود کتابداران هم متداول است. اما حتی در همین مرتب‌سازی به ترتیب حروف الفبا هم می‌شود از چند روش استفاده کرد، برای مثال کتاب‌ها را براساس نام‌خانوادگی نویسندگانشان دسته‌بندی کرد، یعنی هر کتابی از ارنست همینگوی را کنار هم و در قفسۀ حرف «ه» چید یا کتاب‌های «النا فرانته» را در قفسۀ حرف «ف». یک روش دیگر دسته‌بندی الفبایی بر اساس عنوان کتاب است، در این روش البته ممکن است کتاب‌های «آیشمن در اورشلیم» هانا آرنت، کنار کتاب «آیدا در آینه»‌ی‌ احمد شاملو بنشیند که البته خالی از لطف هم نیست. 

در روش طبقه‌بندی بر اساس الفبا پیشنهاد می‌شود بر اساس اسم نویسنده‌ها کتاب‌هایتان را دسته‌بندی کنید. البته هستند افرادی که براساس ناشر کتاب‌هایشان را دسته‌بندی الفبایی می‌کنند. خلاصه دستتان در این روش باز است. 

 

چیدمان کتابخانه براساس رنگ

این یکی را خیلی توصیه نمی‌کنند، انجمن کتابداران واشنگتن در راهنمایی‌ای که منتشر کرده‌اند از این یکی خیلی خوششان نیامده. البته اگر شما اوسی‌دی دارید یا عاشق مدادرنگی هستید می‌توانید از این روش استفاده کنید و یک کتابخانۀ خیلی خوشگل با طیف رنگ‌های جالب در عطف خواهید داشت، اما پیدا کردن یک عنوان کتاب در عطف‌های هم‌رنگ کنار هم کار حضرت فیل است، اما به هر حال برای عکس گرفتن خوشگل است. مخصوصا اگر کتابخانه‌تان بخشی از چیدمان خانه و مشرف به اتاق پذیرایی و مهمان‌خانه باشد. 

 

مرتب‌سازی براساس ژانر

این روش محبوب و فراگیر است و نظم خیلی زیادی نمی‌خواهد، وقتی براساس حروف الفبا کتابخانه را مرتب می‌کنید، دفعۀ‌ بعد که کتابی را برمی‌دارید حتما باید در همان ردیف الفبایی بگذارید و خلاصه اینکه اگر خیلی منظم و مرتب نیستید بی‌خیال روش الفبایی و طیف رنگ بشوید و از همین روش کنار هم قراردادن ژانرها استفاده کنید. به این ترتیب کتاب‌های تاریخ کنار هم خواهند بود و از تماشای هم‌نشینی کتاب «زندگینامۀ گاندی» در کنار کتاب «استالین» لذت خواهید برد، حالا اینکه تن گاندی از این هم‌نشینی در گور می‌لرزد بگذریم! به این ترتیب نمایشنامه‌ها در یک قفسه، کتاب‌های سیاسی در یک قفسه، رمان‌های ایرانی در یک قفسه، رمان‌های خارجی در یک قفسه، داستان و ناداستان‌ها هم هر کدام در یک‌جا کنار هم می‌نشینند و کتاب‌های روانشناسی جای خودشان را دارند. 

 

مرتب‌سازی براساس تاریخ خرید

این هم برای خودش یک روشی است، به این ترتیب کتاب‌های جدیدتر و نخوانده دم‌دست‌تان خواهد بود و کتاب‌های قدیمی‌تر را می‌توانید در قفسه‌های کمتر دم‌دست بگنجانید. البته این روش مستلزم نوشتن تاریخ خرید یا اکتساب هر کتاب در صفحۀ اول است، وگرنه با اتکا به حافظه کارتان راه نمی‌افتد، بعداً نمی‌دانید که آیا اول کتاب «کافکا در ساحل» از موراکامی را زودتر خریده‌اید یا کتاب «به آواز باد گوش بسپار» این نویسندۀ‌ ژاپنی را، خلاصه از همین اول بگوییم کار هر کسی نیست! پس یا اول کتاب تاریخ بزنید یا بی‌خیال این روش بشوید. 

 

مرتب‌سازی براساس قاره و کشور

در این روش ادبیات آمریکای لاتین کنار هم می‌نشینند و همیشه خیالتان راحت است که برای پیدا کردن رمان «سور بز» یا «عشق سال‌های وبا» و ٖ«گلبرگ بلند دریا» باید سراغ قفسۀ آمریکای لاتین بروید و برای پیدا کردن کتاب «بیگانه»‌ی کامو یا «تهوع» نوشتۀ ژان پل سارتر کافی است در قفسۀ ادبیات فرانسه چشم بچرخانید و رمان «استانبول» را کنار «نام من سرخ» خواهید یافت، فقط کافی است به بخش ادبیات ترکیه مراجعه کنید. این روش هم کارآمد است و البته اطلاعاتتان را دربارۀ بیوگرافی نویسندگان زیاد می‌کند. 

 

مرتب‌سازی براساس قطع و صحافی

این روش هم بین مجموعه‌داران طرفدار دارد، مثلا آنهایی که عاشق کتاب‌هایی با جلد گالینگور هستند از این روش استقبال می‌کنند. کنار هم قرار گرفتن کتاب‌های گالینگور ظاهر شیک و چشم‌نوازی دارد. اینکه روش چیدن کتاب‌ها براساس قطع و صحافی جدای از نظم ظاهری و زیبایی چقدر کاربردی است دیگر به عهدۀ خودتان است، این یکی را هم کتابداران حرفه‌ای خیلی توصیه نکرده‌اند، اما خوب خیلی شیک و زیباست کنار هم نشستن کتاب‌های جیبی یا به‌ هم چسبیدن کتاب‌های پالتویی.
کتابخانه‌ای که بر اساس رنگ کتاب‌‌ها مرتب شده است

راهکارهایی برای مرتب ماندن کتابخانه

البته که بسیاری معتقدند هیچ کدام از این روش‌ها به تنهایی جوابگوی مرتب‌سازی کتابخانه نیستند و شاید اگر به ترکیبی از این‌ها برسید کتابخانۀ کاربردی و در عین حال زیبایی خواهید داشت. 

 

جدا کردن کتاب‌های موردنیاز

یکی از روش‌های دیگر که برای مرتب‌ ماندن کتابخانه توصیه می‌شود جدا کردن کتاب‌هایی است که مشغول مطالعه‌شان هستید یا قرار است به‌زودی مطالعه‌شان کنید. برای همین منظور داشتن یک سبد کوچک کنار کتابخانه روش مناسبی است و یا چیدن این عنوان‌ها کنار تخت یا میز نشیمن هم کمک می‌کند که کتاب‌های موردنیازتان همیشه دم‌دست باشد. می‌توانید قفسه‌ای را برای قرار دادن کتاب‌های در حال مطالعه یا در نوبت مطالعه درست کنید و بعد از پایان مطالعه کتاب را به سیستمی که برای مرتب‌سازی انتخاب کرده‌اید اضافه کنید. 
کتابخانه‌ای زیبا که با گلدان تزئین شده است

چیدمان کتابخانه‌های مشاهیر ادبیات

مشاهیر ادبیات کتابخانه‌هایشان را بر چه اساسی مرتب می‌کرده‌اند. بد نیست ایده‌های خلاقانۀ آن‌ها در مرتب کردن کتابخانه‌هایشان را بدانیم و به‌کار بگیریم.

 

کتاب‌های محبوب سوزان سونتاگ

سوزان سونتاگ نویسنده و نظریه‌پرداز برجسته در جواب به این سوال که کتابخانه‌اش را به چه ترتیبی می‌چیند گفته بود:
«کتاب‌های غیرداستانی را براساس موضوع دسته‌بندی می‌کنم و اینجوری همیشه پیدا کردنشان راحت است. اما دربارۀ ادبیات با دو روش دسته‌بندی براساس زبان و سال انتشار کتابخانه‌ام را مرتب می‌کنم و هرگز سراغ ترتیب الفبایی نرفته‌ام.»
سوزان سونتاگ در مقابل کتابخانه‌اش

کورت ونه‌گات و کتابخانۀ عجیبش

نویسندۀ رمان مشهور «سلاخ‌خانۀ شمارۀ پنج» گفته بود اول اینکه هرگز کتاب‌هایی که خودش نوشته را در کتابخانۀ اصلی‌اش نمی‌گذارد و کتابخانه‌اش را هم براساس میل شخصی می‌چیند، نویسنده‌ها و کتاب‌های محبوب‌تر دم‌دست‌تر هستند و کتاب‌های عزیز کرده را کنار هم می‌‌گذارد و هیچ‌کس به جز خودش نمی‌داند کتابخانه را بر چه اساسی چیده، اما نکته اینجاست که او گفته بود: «حتی وقتی در اتاق کارم نباشم می‌توانم به شما بگویم که مجموعه داستان‌های آنتوان چخوف را در کدام طبقۀ کتابخانه‌ام گذاشته‌ام و در هر قفسه در ردیف چندم هستند، با چشم بسته هم جای کتاب‌هایم را می‌دانم.»

کتابخانهٔ عجیب کورت ونه‌گات

کتابفروشی نیل گیمن

نیل گیمن نویسندۀ رمان «اقیانوس انتهای جاده» و شاهکار «خوشبختانه شیر» چنان کتابخانل مرتبی دارد که گویی به کتابفروشی رفته‌اید، او می‌گوید: «اینجوری به کتاب‌ها هم در کتابخانۀ‌ شخصی خوش می‌گذرد.»

کتابفروشی نیل گیمن

استیون پینکر و کتابخانۀ نردبان‌دار

استیون پینکر نویسندۀ آثار فلسفی - جامعه‌شناسانه‌ای همچون «لوح سپید» و «فرشتگان بهتر ذات ما» هر کتابی را که می‌خواند نگه می‌دارد و برای همین هم کتابخانه‌اش تبدیل به یک چیز بسیار عظیم شده و او به نجاری که با هم رفیق شده‌اند سفارش چند نردبان متحرک داده که دستش به طبقات بالا برسد. 
کتابخانهٔ استیون بینکر

ارنست همینگوی و کتابخانۀ کوچکش

ارنست همینگوی آنقدر زندگی پرماجرایی داشت و در سفر بود که بارها در زندگی مجبور شد کتاب‌هایش را ببخشد یا بفروشد و برای همین هرگز همۀ کتاب‌های محبوبش را یک جا نداشت. اما آخرین کتابخانه‌ای که از خالق «ناقوس‌ها برای که به صدا در می‌آیند؟» بر جا مانده، کوچک و جمع‌وجور و به اندازۀ نثر او دوست‌داشتنی است. 
کتابخانه کوچک ارنست همینگوی

آلبرتو مانگل و کتابی در ستایش کتابخانه

کتابخانه برای آلبرتو مانگل نویسنده و جستار نویس آرژانتینی آنقدر عنصر مهمی بود که او یکی از مشهورترین آثارش را در ستایش کتابخانه نوشته است. کتاب «برچیدن کتابخانه‌ام» سفری است اودیسه‌وار به دل کتابخانه‌ای که 35 هزار جلدی است. 
کتابخانه آلبرتو مانگل

رالف والدو و اتاقی از آن خود

طبیعی است که در این اتاق کتابخانه آن شعرهای لطیف و کتاب شاهکار «طبیعت» نگاشته شوند، اصلاً این اتاق طبع شعر هر مهمانی را هم قلقلک می‌دهد. 

کتابخانهٔ رالف والدو

جک لندن و یک یادگاری

کتابخانۀ شخصی جک لندن حالا دیگر موزه شده است و هر ساله صدها نفر به این اتاق می‌آیند و به کتاب‌هایی که نویسنده بر اساس تاریخ انتشار کنار هم چیده، چشم می‌دوزند و البته اجازۀ دست زدن به کتابخانه را هم ندارند. این کتابخانه همان جایی است که جک لندن تا سال 1916 هر روز در آن می‌نشست و می‌نوشت. 
کتابخانه شخصی جک لندن

ادیت وارتون و یک کتابخانۀ اشرافی

ادیت وارتون خالق رمان شاهکار «خانۀ شادی» و «ایتان فروم» و «تابستان» در این خانۀ اشرافی کتابخانه‌ای برای خودش مهیا کرده بود و برای فرار از میهمانی‌های بی‌پایان طبقۀ نو ثروتمند روزها و ساعت‌ها در این اتاق می‌نوشت و بیرون نمی‌رفت. او در یکی از نامه‌هایش به دوستی نوشته است: «خواب‌هایی که روی صندلی استراحت کتابخانه‌ام می‌بینم از یک جنس دیگر است، عمیق به اندازۀ تاریخ ادبیات.»
کتابخانه ادیت وارتون
شما چه ایده‌ای برای چیدمان کتابخانه دارید؟

کتابخانه‌تان را بر چه اساسی چیده‌اید؟ آیا بعد از خواندن این مقاله مشتاق شده‌اید که چیدمان کتابخانه‌تان را تغییر بدهید؟ بهترین چیدمان برای کتابخانه از نظر شما کدام است؟

مطالب خواندنی جایزه نوبل ادبیات ۲۰۲۴
مهرناز بهروش
30 دقیقه

جایزه نوبل ادبیات ۲۰۲۴ به هان کانگ نویسندهٔ اهل کرهٔ جنوبی و یکی از شرکت‌کنندگان در برنامهٔ بین‌المللی نویسندگان دانشگاه آیووا در سال ۱۹۹۸ اهدا شد.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی پوپولیسم: تحلیلی جامع از یک پدیده پیچیده سیاسی
شادی صارمی
25 دقیقه

پوپولیسم، که به آن عوام‌گرایی یا مردم گرایی نیز می‌گویند؛ نشان‌دهندهٔ یک رویکرد سیاسی و ایدئولوژی چندوجهی است که به طور مداوم سیستم‌های سیاسی مستقر و ساختارهای سنتی قدرت را به چالش می‌کشد.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی معماری دموکراسی: انتخابات، مشارکت، آزادی
شادی صارمی
25 دقیقه

دموکراسی یک سیستم حکومتی است که در آن قدرت در نهایت در اختیار مردم است، مردمی که عاملیت سیاسی خود را از طریق انتخابات آزاد و منصفانه اعمال می‌کنند و نمایندگانی را انتخاب می‌کنند که از طرف آن‌ها تصمیم بگیرند.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی مونارشی به زبان ساده: سلسله‌ها و سلطنت‌ها
مهرناز بهروش
45 دقیقه

مونارشی شکلی از انواع نظام‌های سیاسی است که در آن حاکمیت کامل به دست یک شخص استوار است. رئیس دولت در مونارشی همان پادشاه است و تا زمان مرگ یا کناره‌گیری از قدرت، این سِمَت به او تعلق دارد.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی نگاهی به ادبیات چین: جادوی قلم و کاغذ
بامداد برزویه
35 دقیقه

چین مهم‌ترین بخش ادبیات جهان را تشکیل می‌دهد و قدمت متون چینی به بیش از 3000 هزار سال می‌رسد. احترام به گذشته باعث شده است تا مردم چین بسیار در حفظ منابع فرهنگی خود بکوشند.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی مارکسیسم به زبان ساده: تفکر و تأثیرگذاری بر جهان
علی فروزنده
35 دقیقه

مارکسیسم یک فلسفهٔ اجتماعی، سیاسی و اقتصادی است که به نام کارل مارکس فیلسوف و اقتصاددان آلمانی در قرن نوزدهم نام‌گذاری شده است.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی سوسیالیسم به زبان ساده
مهرناز بهروش
30 دقیقه

سوسیالیسم، نظریه‌ای سیاسی-اقتصادی است که آرمان آن استقرار مالکیت عمومی و نظارت جامعه بر وسایل تولید مانند سرمایه، زمین و اموال مربوط به آن‌ها و ادارهٔ آن‌ها به سود همگان است.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی سیاست به زبان ساده: کلید ورود به دنیای اجتماعی
علی فروزنده
30 دقیقه

سیاست یک جنبهٔ اساسی از جامعهٔ بشری است که تقریباً بر تمام بخش‌های مختلف زندگی ما تأثیر می‌گذارد.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی معرفی جامع ادبیات ترکیه
مهرناز بهروش
28 دقیقه

ادبیات ترکیه همیشه یکی از ابعاد جذابِ فرهنگ ترکیه بوده است. وقتی آثار نویسندگان تُرک را مطالعه می‌کنید متوجه می‌شوید که آن‌ها افرادی پرشور بوده‌اند و هنوز هم این ویژگی را حفظ کرده‌اند

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی از گوته تا گراس: تأثیر بی‌زمان ادبیات آلمان
یسنا پارسی
35 دقیقه

ادبیات آلمان سرشار از داستان‌های بسیار زیبا به‌خصوص در ژانر «توفان و تنش»، رمانتیک‌گرایی و رئالیسم است. برخی از کتاب‌های آلمانی مقدمه‌ای عالی نه‌تنها برای ادبیات آلمان، بلکه برای فرهنگ و تاریخ آن نیز هستند.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی ادبیات سورئالیسم: کاوشی در ناخودآگاه و پوچی
یسنا پارسی
25 دقیقه

ادبیات سوریالیسم یک جنبش هنری است که در اوایل قرن بیستم پدیدار شد و به دنبال کشف پیچیدگی‌های روان انسان بود و سعی کرد مرزهای متعاوف میان واقعیت و خیال را به چالش بکشد.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی رئالیسم چیست؟ کاوشی در مفاهیم رئالیسمی
مهرناز بهروش
40 دقیقه

رئالیسم مفهومی چندوجهی است که رشته‌های مختلفی از جمله ادبیات، هنر، فلسفه و سیاست را دربرمی‌گیرد. جنبش رئالیسم در قرن نوزدهم واکنشی به رُمانتیک‌گرایی و ایده‌آلیسم عجیب‌وغریب و شاعرانه‌ای بود که در دهه‌های قبل از آن بر دنیای هنر مسلط بود.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی بهترین‌ کتا‌ب‌های ادبیات ژاپن
علی فروزنده
40 دقیقه

ژاپن این‌روزها در کنار صنعت ماشین‌سازی و صادراتش، کنار ماشین‌های تویوتا گردش مالی عظیمی هم از ادبیات دارد، «مانگا» و «انیمه» طوفانی است که دنیای کتاب و ادبیات را در برگرفته و از آمریکا تا خاورمیانه با تب تند خوانش مانگا روبروست.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی بهترین‌ کتاب‌های ادبیات ایتالیا را بشناسید
بامداد برزویه
40 دقیقه

از کمدی الهی دانته تا سه‌گانۀ ناپلی النا فرانته همیشه صدرنشین بوده است، یک‌جور تششع و تاثیرگذاری، یک‌جنس از صمیمت و گرما ارمغان ادبیات ایتالیایی به دنیای ادبیات است.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی سرانۀ مطالعه در ایران و کشورهای مختلف چقدر است؟
الناز آذری
11 دقیقه

دوست دارید باهوش‌تر باشید؟ پول بیشتری به دست آورید و استرس کمتری داشته باشید؟ هر روز مطالعه کنید.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی بهترین کتاب‌های اساطیری
بامداد برزویه
20 دقیقه

اسطوره‌ها هنوز برای انسان امروزین، انسانی که علم به او آگاهی بخشیده هنوز جالب است، هنوز ادبیات داستانی جهان بر گرده‌های اساطیر سوار است. هر چند که انسان امروز اغلب معتقد است اسطوره هیچ ردپایی در دنیای واقعی ندارد و به معنای لغوی نیز به معنای روایتی است داستانی که ممکن است کاملا ساختهٔ ذهن‌بشر بود.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی معرفی بهترین کتاب‌های یوگا
بامداد برزویه
15 دقیقه

یوگا اساساً یک رشتهٔ معنوی مبتنی بر یک علم ظریف است که بر ایجاد هماهنگی بین بدن و ذهن تمرکز دارد. کلمهٔ یوگا از ریشهٔ سانسکریت «یوج» به معنای پیوستن یا یکپارچه‌شدن سرچشمه گرفته است.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی آشنایی با انواع نظام‌های سیاسی
شادی صارمی
35 دقیقه

جهان بر پاشنه سیاست می‌چرخد، زندگی روزمره ما مردم عادی را ایدئولوژی و ایده‌های دولتمردانی که بر مسند قدرت نشسته‌اند تعیین می‌کنند.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی آشنایی با بهترین‌های ادبیات روسیه
الناز آذری
20 دقیقه

‌ریشۀ ادبیات روس به قرون وسطی برمی‌گردد، زمانی که حماسه‌ها و وقایع‌نگاری به زبان اسلاوی شرقی ثبت می‌شدند. بی‌شک اثرگذارترین دورۀ ادبیات روسیه قرن‌های نوزدهم و بیستم بوده است.

خواندن مقاله Left Arrow
مطالب خواندنی چرا بزرگسالان به کتاب‌های رنگ‌ آمیزی علاقه دارند؟
علی فروزنده
14 دقیقه

هنگامی که کودک بودید، در یک روز بارانی یا زمانی که لازم بود بی‌سروصدا به کاری مشغول شوید، حتماً به سراغ نقاشی یا کتاب‌های رنگ آمیزی می‌رفتید و بسیار لذت می‌بردید. اما کتاب‌های رنگ آمیزی فقط مختص به بچه‌ها نیستند.

خواندن مقاله Left Arrow
بعدی
قبلی
نظرت رو باهامون به اشتراک بذار.
نظرت راجع به این مقاله چیه؟
0/200
اولین نفری باشید که نظر خود را ثبت می کنید.